avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refuz reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refuz reparatii

Buna ziua la toata lumea. Va rog frumos sa imi spuneti si mie cum se pot rezolva urmatoarele situatii:
1.refuzul unor reparatii pe exteriorul cladirii ( in curtea de lumina a blocului cu 10 etaje unde se afla bucatariile si baiile peretii sunt din BCA.Cu timpul acest perete sa fisurat si apoi au aparut gauri .Aceste fisuri( gauri ) sunt intinse pe mai multe etaje.)
Care este art. de lege pe care pot sa il invoc presedintelui sa faca aceasta reparatie.
2.in decursul a doi ani administratorul a solicitat de mai multe ori verificarea apometrelor din locuinte pe motiv ca sunt multe pierderi.La fiecare anunt ca se fac verificari de catre asociatie s-a folosit expresia : cine nu este acasa la momentul verificarilor este trecut la pausal .Aceasta situatie este una cu repetitie . Controlul s-a efectuat atit in zilele libere( simbata - duminica) cit si in cursul saptamiini.In urma acestor controale cei care nu au fost gasiti acasa sau nu au vrut sa deschida usa nu au suportat nici o penalitate ci din contra .In Luna martie 2013 exact la sfirsitul lunii s-a anuntat un control la apometre impreuna cu firma care a montat apometrele. Ce sa vezi stupoare , zeci de apartamente gasite cu apometre sparte, distrus sigiliu metrologic, bay pasuri inainte de contor la apa rece si calda , nefunctionale , cu magneti pe ele , mai lipsea sa nici nu sa nu aiba apometre.
In temeiul carei legi se poate penaliza asociatia( membri comitetului ) pentru :
- ne punerea la plata la pausal a celor ne gasiti la controlul repetat al administratorului asociatie
- ne penalizarea drastica a celor gasiti ca au furat apa( sa nu mai zic ca la caldura nici nu se verifica repartitoarele)
Supararea mea este ca atit administratorul ( cel ales ; acesta fiind trecut in registre ca ingrijitor cladire )cit si membrii comitetului nu incearca aplanarea acestor probleme.Principala lor grija este salariu.
Si in inchere .De ce nu este legal ca un membru de familie care nu este proprietar in actele apartamentului sa fie membru in comitelul de asociatie sau sa fie presedinte. Daca intr-un imobil de 126 de apartamente peste 60% sunt persoane virsnice , ne deplasabile, etc, de ce eu ca fiu , fica , ginere, nora care locuiesc la aceea adresa nupot sa imi apar interesele in cadrul asociatiei( eu ne fiind altceva decit o pusculita pentru asociatie -platesc intretinerea si atit alte drepturi nu am )
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:00, 21 Aprilie 2013
Va spun, de principiu, cum ar trebui rezolvate aceste probleme. Ca acest lucru sa se intample in realitate, conducerea asociatiei ar trebui si sa vrea sa se implice.

1. Obligatiile proprietarilor din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri
...............
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
............
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
............
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
.............
m) asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;


2. In Ordinul 343/2010 ANRSC se spune:
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.
Prin repartitor pentru apa calda se intelege apometrul. Aceste prevederi se pot extinde si asupra apometrelor pentru apa rece.

3. In legea 230/2007 se prevede ca o functie de conducere se ocupa prin alegerea in AG a unei persoane care nu numai ca este proprietar in acel condominiu, ci trebuie sa fie si membru al asociatiei de proprietari.
In unele asociatii insa, din lipsa de doritori de a se implica in conducerea asociatiei, se accepta de catre proprietari si membri ai familiilor respective, cu conditia de a locui in bloc si a cunoste problemele locale.
Deci dv., legal, nu aveti dreptul de a fi ales, dar daca proprietarii va propun si va voteaza, nu exista impedimente. In caz de contestatie a vreunui proprietar, insa, ar trebui sa parasiti functia respectiva.

Chestiunea cu banii este de ordin personal si deci subiectiva, chiar daca pentru dv. este evidenta si cat se poate de presanta.
1-Fatada imobilului reprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Sesizati oficial presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta,in interesul general al proprietarilor sa dispuna masuri concrete pentru buna functionare a partilor comune constructii si instalatii
2-Legiutorul cand a prevazut sanctiuni ,nu a avut in vedere imaginatia,inventivitatea proprietarilor de a se sustrage sau de a interveni neautorizat asupra aparatelor individuale de contorizat.De regula, in astfel de cazuri comitetul executiv dispune fie impunerea de valori echivalent la diferenta consum inregistrat intre factura si total index fie o anumita valoare calculata in raport de una dintre cele 4 variante de impunere consum suplimentar
3-Norma in vigoare obliga ca presedintele de asociatie sa fie ales dintre membrii proprietari
Sunt cazuri in care urmare lipsei de interes a proprietarilor ,se ajunge la solutia extrema mandatare in functia de presedinte asiatie de proprietari a unui locatar dar care nu detine calitatea de proprietar in imobil
va multumesc pt raspuns
Ca sa puteti apara interesele dumneavoastra cereti propietarului apartamentului o imputernicire sa il reprezentati in cadrul Asociatiei.
In baza ei puteti vota in locul propietarului.

In cel mai rau caz, daca Asociatia nu recunoaste imputernicirea scrisa de mana de catre propietar, faceti o procura la notar care sa va imputerniceasca sa reprezentati propietarul in cadrul Asociatiei.

Notarul vine, la cerere si contra cost, si acasa pentru persoane netransportabile.
Una este a vota, in baza unei imputerniciri, si alta este ca in baza aceleiasi imputerniciri sa vrei sa fii ales, asa cum pune problema utilizatorul nostru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu toate ca am apometre platesc la pausal ro_cami_ro ro_cami_ro Cu 3 ani in urma am cumparat acest apartament care dispune si de apometre. Am vb cu presedinta asociatie ca sa stiu cum se procedeaza cu citirea apometrelor ... (vezi toată discuția)
Apa la pausal brgp123 brgp123 Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma lamureasca cineva in urmatoarea problema: In scara unde locuiesc nu exista absolut nici un proprietar fara apometru - ... (vezi toată discuția)
Lipsa apometrelor de apartament felicia-mari felicia-mari 1.daca nu au toti proprietarii apometre, cum se imparte diferenta de apa dintre apometrul general si cele cateva apometre existente? este normal sa se imparta ... (vezi toată discuția)