Buna ziua,
Am citit postarile pe marginea acestui subiect, insa tot nelamurit sunt.:sorry: Se elibereaza usor, duplicatul se pare ca anuleaza originalul, in fine, legislatie stufoasa. Punctual: se poate anula duplicatul unui certificat de nastere al carui original este viu si nevatamat in posesia mea ? Si daca da, in ce temei legal si care ar fi pasii de urmat.
Multumesc.
Originalul este nul din momentul in care vi s-a eliberat acesta pe care il aveti acum, nu e nevoie de actiune in instanta.
Daca vreti sa scapati de el neaparat duceti-l la Starea Civila.
Chiar va indic sa urmati sfatul lui Ares_3 si anume acela de a-l preda pentru anulare la st.civ, intrucat astfel va micsorati sansa la amenda in cazul in care il pierdeti candva pe cel pe care l-ati ridicat ultima data si pe care inca il aveti. Oricum ultimul este cel valabil, primul fiind anulat in momentul in care l-ati declarat pierdut solicitand un altul.Amenda este intre 100-200 lei.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, insa trebuia sa mentionez ca duplicatul este obtinut de fosta. Originalul la mine, duplicatul la ea. In aceste conditii, singura solutie este cea mentionata de ynoccenta ?
Sa intelegem ca ,,fosta,, este in posesia certificatului dvs. de nastere in original?
Cu ce drept?
Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata 2012
Art. 63
(1) Constituie contraventii la regimul actelor de stare civila urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni:
a) detinerea fara drept a certificatului de stare civila apartinand altei persoane;
2) Contraventiile prevazute la lit. a)- se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 150 lei.
Apelati la politistul de proximitate/de ordine publica si recuperati-va certificatul.
Anularea certificatului, in acest caz, nu face obiectul unei actiuni in instanta.
Hotarare divort
ileana1
stie cineva hotararea de divort definitiva si irevocabila se primeste tot acasa?(pe cea definitiva am primit-o din 15 feb.)Sau de unde se scoate?inteleg ca tb ... (vezi toată discuția)