avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon de familie, implicatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon de familie, implicatii

Buna ziua, fratele meu a parasit domiciliul conjugal, mutandu-se la parinti (intentioneaza sa divorteze), intrucat, de ani de zile, relatia cu sotia sa nu mai exista, sub nicio forma. Are 2 copii minori care au ramas in apartamentul bun comun impreuna cu sotia. Ce implicatii are aceasta parasire de domiciliu, cu atat mai mult cu cat ea nu are niciun venit? Se considera abandon de familie, este infractiune, conteaza la divort? Mentionez ca, in afara de a dormi si a face baie in acea casa, nu se mai intampla nimic, nici macar un dialog civilizat intre sotie+copii si el.
Plecarea lui de acasa nu influenteaza cu nimic dreptul asupra copiilor, va avea autoritate parinteasca in comun cu mama, va avea dreptul sa petreaca timp cu copiii, sa se ocupe de educatia lor etc mai ales ca "Nu intentioneaza sa isi lase copiii fara ajutor".

Dreptul la proprietate nu e afectat oricum.
Manole Dumitru a scris:

Ok. Infractiune poate fi numai daca printr-o hotarare judecatoreasca executorie, fratele nu plateste pensia pt. copii mai mult de 3 luni si, acest fapt numai daca exista rea-credinta;

Aceasta este doar una dintre modalitățile infracțiunii de abandon de familie (cea de la art. 305 alin. 1 lit. c).
Mai sunt însă încă două (cele de la lit. a și b) care nu presupun existența unei hotărâri judecătorești..
Oricum situația din speță nu orezintă elementele infracțiunii, deci fapta respectivă nu este infracțiune.

Efectele părăsirii locuinței comune ar putea să se producă în ceea ce privește stabilirea culpei în procesul de divorț și eventual în ceea ce privește atribuirea în natură a apartamentului în procesul de partaj. În rest drepturile celui care pleacă din locuința comunp nu sunt afectate. Bineînțeles că în acest caz sunt toate șansele ca minorilor să le fie stabilit domiciliul la mamă.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
hazardous_9 a scris:

Tot nu am inteles daca exista vreo consecinta legala a plecarii de acasa a fratelui meu, poate pierde custodia comuna a copiilor, poate pierde dreptul de vizitare, jumatatea lui din locuinta etc

Custodia comuna nu cred ca o va pierde dar daca nu ii pasa de copil instanta va aprecia...
Instanta il poate ,,arde" la dreptul de vizita...

Ar fi recomandabil sa deschida el divortul cat mai repede daca nu doreste sa aiba o imagine negativa in fata instantei de judecata.

Jumatatea din locuinta nu o pierde.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire de domiciliu eleniakk eleniakk Fratele meu, casatorit de patru ani, fara copii, in urma neintelegerilor cu sotia doreste sa se mute si ulterior, daca nu vor rezolva problema , chiar sa ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului conjugal de catre sotie cu act de mana semnat Dan Mihai Dan Mihai Buna seara Va rog din suflet , am si eu o problema cu Sotia de 4 saptamani a plecat de acasa , a venit mama ei sora ei , si a luato de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)
Consecinte ale parasirii domiciliului conjugal doru anghel doru anghel As vrea sa stiu daca in cazul parasirii domiciliului conjugal ( inainte de procesul de divort /partaj) se poate decadea din drepturile asupra locuintei ... (vezi toată discuția)