avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... consecinte ale parasirii domiciliului conjugal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

consecinte ale parasirii domiciliului conjugal

As vrea sa stiu daca in cazul parasirii domiciliului conjugal ( inainte de procesul de divort /partaj) se poate decadea din drepturile asupra locuintei comune.
adica daca cel care a parasit locuinta poate pierde dreptul la 1/2 din locuinta.
Sunt oarecum fortat sa plec pt ca sotia s-a aliat cu fiul delicvent si dependent de stupefiante, acesta ma ameninta si viata mea e efectiv in pericol deoarece este violent, ia si heroina si etnobotanice care sunt mult mai rele decat heroina.
Cineva m-a sfatuit ca sa fac o plangere la politie inainte de parasirea locuintei ca sa am o acoperire/justificare pt parasirea locuintei.
este bine sa o fac?

Si, in general, exista motive, cauze care ar avea drept consecinta pierderea dreptului asupra locuintei?
In afara de cazul cand unul din soti demonstreaza cumva ca el a achizitionat locuinta (nu este cazul nostru, am cumparat locuinta impreuna in 199o sau 91 )

Exista un termen limita de la divort pana la partaj sau poate sa treaca oricat timp?

Ce acte/taxe/timbre trebuiesc pt divort?
se pot trimite prin posta la judecatorie?
Se pot trimite in plic sau trebuie sa fie in dosar.
Daca trebuie sa fie in dosar, trebuiesc 2 dosare ?(pt ca stiu ca actele trebuie sa fie in dublu exemplar).
Sper ca nu v-am plictisit dar sunt stors de bani ca sa mai pot angaja un avocat.
Multumesc pt intelegere.

Cel mai recent răspuns: Raluca Balascan , Avocat 01:21, 27 Martie 2010
Da , este indicat sa faceti plangere la politie pentru a putea justifica parasirea domiciliului in fata instantei!
Si nu , nu va pierdeti in nici un caz dreptul asupra cotei de 1/3 din locuinta deoarece este bun comun dobandit in timpul casatoriei!
Pentru instanta depuneti dosarul in dublu exemplar. Insa actiunea de divort este bine sa v-o redacteze un avocat specializat in dreptul familiei!B-)
nu inteleg de ce spuneti de cota de 1/3 din valoarea locuintei pt ca eu stiam ca se imparte in doua, doar intre cei 2 soti, copiii neparticipand la imparteala.
Pt ca daca participa si copiii atunci vorbim de 1/4 pt ca avem doi copii (majori, daca are importanta asta, 24 si 28 de ani).
Actiunea trebuie sa o depuneti personal la judecatoria ultimului domiciliu comun.
O depuneti fara plic sau dosar, in dublu exemplar, impreuna cu inscrisurile (pentru comunicarea acestora catre parata), taxa de timbru este de 39 de lei (sau 8 lei daca nu realizati venituri sau aveti venituri sub salariul minim pe economie).
Nu, copii nu au dreptul la nici o cota din locuinta achizitionata in timpul casatoriei.
Nu este limita de timp intre actiunea de divort si cea de partaj.
In privinta parasirii domiciliului conjugal, daca nu aveti copii minori sau sotia bolnava sau in incapacitate de munca, nu mai este de multa vreme o problema.
Plangerea penala o puteti face impotriva fiului, pentru faptul ca va este pusa viata in pericol.
Pe scurt, privitor la "parasirea domiciliului conjugal", tinand cont de situatia descrisa de dumneavoastra, puteti pleca linistit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
Raluca Balascan, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon de familie, implicatii ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua, fratele meu a parasit domiciliul conjugal, mutandu-se la parinti (intentioneaza sa divorteze), intrucat, de ani de zile, relatia cu sotia sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Buna dimineața ! as dori sa știu ce pași trebuie parcurși ... ana duican ana duican Buna dimineața ! As dori sa știu ce pași trebuie parcurși pentru divorț , fiind implicați 2 minori , locuința comuna fiind construită pe terenul “ ... (vezi toată discuția)
Divort de sot violent Cristina ioana lacan Cristina ioana lacan Buna intentionez sa divortez de sotul meu pentru ca ma batut de 4 ori din care de 2 ori in fata copiilor!am depus 2 plangeri la politie dar el a spus ca poate ... (vezi toată discuția)