As vrea sa stiu daca in cazul parasirii domiciliului conjugal ( inainte de procesul de divort /partaj) se poate decadea din drepturile asupra locuintei comune.
adica daca cel care a parasit locuinta poate pierde dreptul la 1/2 din locuinta.
Sunt oarecum fortat sa plec pt ca sotia s-a aliat cu fiul delicvent si dependent de stupefiante, acesta ma ameninta si viata mea e efectiv in pericol deoarece este violent, ia si heroina si etnobotanice care sunt mult mai rele decat heroina.
Cineva m-a sfatuit ca sa fac o plangere la politie inainte de parasirea locuintei ca sa am o acoperire/justificare pt parasirea locuintei.
este bine sa o fac?
Si, in general, exista motive, cauze care ar avea drept consecinta pierderea dreptului asupra locuintei?
In afara de cazul cand unul din soti demonstreaza cumva ca el a achizitionat locuinta (nu este cazul nostru, am cumparat locuinta impreuna in 199o sau 91 )
Exista un termen limita de la divort pana la partaj sau poate sa treaca oricat timp?
Ce acte/taxe/timbre trebuiesc pt divort?
se pot trimite prin posta la judecatorie?
Se pot trimite in plic sau trebuie sa fie in dosar.
Daca trebuie sa fie in dosar, trebuiesc 2 dosare ?(pt ca stiu ca actele trebuie sa fie in dublu exemplar).
Sper ca nu v-am plictisit dar sunt stors de bani ca sa mai pot angaja un avocat.
Multumesc pt intelegere.
Da , este indicat sa faceti plangere la politie pentru a putea justifica parasirea domiciliului in fata instantei!
Si nu , nu va pierdeti in nici un caz dreptul asupra cotei de 1/3 din locuinta deoarece este bun comun dobandit in timpul casatoriei!
Pentru instanta depuneti dosarul in dublu exemplar. Insa actiunea de divort este bine sa v-o redacteze un avocat specializat in dreptul familiei!B-)
nu inteleg de ce spuneti de cota de 1/3 din valoarea locuintei pt ca eu stiam ca se imparte in doua, doar intre cei 2 soti, copiii neparticipand la imparteala.
Pt ca daca participa si copiii atunci vorbim de 1/4 pt ca avem doi copii (majori, daca are importanta asta, 24 si 28 de ani).
Actiunea trebuie sa o depuneti personal la judecatoria ultimului domiciliu comun.
O depuneti fara plic sau dosar, in dublu exemplar, impreuna cu inscrisurile (pentru comunicarea acestora catre parata), taxa de timbru este de 39 de lei (sau 8 lei daca nu realizati venituri sau aveti venituri sub salariul minim pe economie).
Nu, copii nu au dreptul la nici o cota din locuinta achizitionata in timpul casatoriei.
Nu este limita de timp intre actiunea de divort si cea de partaj.
In privinta parasirii domiciliului conjugal, daca nu aveti copii minori sau sotia bolnava sau in incapacitate de munca, nu mai este de multa vreme o problema.
Plangerea penala o puteti face impotriva fiului, pentru faptul ca va este pusa viata in pericol.
Pe scurt, privitor la "parasirea domiciliului conjugal", tinand cont de situatia descrisa de dumneavoastra, puteti pleca linistit.
Divort
cristachepreo
in cazul parasiri domiciliului impreuna cu copilul minor, in cazul in care doresc sa divortez dar nu am intentat actiunea de divort, exista sanctiuni pentru ... (vezi toată discuția)