avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ordonanþã preºedinþialã - minori si familie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ordonanþã preºedinþialã - minori si familie

daca un minor abandonat de mama sa a fost incredintat tatalui prin ordonanta presedintiala in decembrie 2012 cu recurs in 5 zile de la comunicare, iar mama minorului neprezentandu-se la proces face recurs in aprilie 2013, instanta va respinge recursul ca tardiv?
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
ContSters278923, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters278923 , utilizator 21:54, 27 Mai 2013
Daca recursul nu se formuleaza in termen, se respinge ca tardiv formulat .
In plus tare ma indoiesc ca ordonanta a fost data fara citarea partilor, pentru ca numai intr-o astfel de situatie termenul de recurs este de 5 zile de la comunicare., iar in cealalta varianta ( cu citarea partilor) fiind de 5 zile de la pronuntare.
Ce invoca mama in recurs? De ce a declarat atat de tarziu recursul?

In ce stadiu este dosarul in fond pt incredintarea minorului?
la prima infatisare solutia pe scurt a fost- citarea partilor, la a doua infatisare solutia pe scurt a fost administrarea probatoriului, la a treia infatisare a admis cererea ca fiind definitiva si executorie cu recurs in 5 zile de la comunicare. La toate aceste infatisari parata (mama) nu s-a prezentat.
Daca a fost data cu citarea partilor, termenul de recurs a fost de 5 zile de la pronuntare si nu de la comunicare.
Ordonanţe preşedinţiale
Art. 582 c.proc.civ.
(1) Ordonanţa este supusă recursului în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
...........................................


5 zile de la comunicare scria pe portalul judecatoriei, nu am vazut niciun document sa pot afirma cu certitudine. Insa, inteleg ca 5 zile este termenul pentru recurs in oricare din cele 2 cazuri mentionate.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
ContSters278923, utilizator

Alte discuții în legătură

Exceptia tardivitatii in ordonanta presedintiala cris_deo cris_deo Buna seara. anul trecut in 2009 in martie am deschis o actiune pt stabilire legaturi personale cu minorii pe cale de ordonanta presedintiala. Pe 19 august s-a ... (vezi toată discuția)
Contestatie ordonanta presedintiala - incredintare minor divinesmihai divinesmihai In cazul in care o ordonanta presedentiala pentru stabilirea unui program provizoriu de vizita pt un minor este respinsa, se poate face recurs la ea? (vezi toată discuția)
Recurs ordonanta presedintiala Bograv Bograv Cum pot depune recurs la o hotarare pe ordonanta presedintiala, comunicarea scrisa a hotararii am primit-o pe data 24.04.2013 iar pronuntarea a fost in data in ... (vezi toată discuția)