avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptia tardivitatii in ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptia tardivitatii in ordonanta presedintiala

Buna seara. anul trecut in 2009 in martie am deschis o actiune pt stabilire legaturi personale cu minorii pe cale de ordonanta presedintiala. Pe 19 august s-a dat pronuntarea in aceasta actiune, favorabila dar nu in intregime in sensul ca eu am cerut ca intalnirile cu minorii sa fie la domiciliul meu si nu al paratei asa cum a stabilit instanta unde de fapt am si dovedit ca nu pot avea loc. Asadar pe 19 August am primit pronuntarea asta fiind intr-o zi de joi iar eu am numarat cele 5 zile in care se poate face recursul fara a lua in calcul sambata si duminica ce au urmat dupa acea zi a pronuntarii si am introdus recursul pe data de 26 august exact in a 5 a zi de la pronuntare fara a lua in calcul cele doua zile nelucratoare in care instantele nu lucreaza. Initial instanta de recurs mi-a dat primul termen pe data de 7 decembrie 2009 unde m-am prezentat si mi s-a dat un termen pe 25 ianuarie 2010 ca sa raspund la intampinarea formulata de parata-intimata. La acest termen nu m-am putut prezenta datorita ca in acea zi au fost -30 grade si nu am putut ajunge la proces care de altfel a fost suspendat ca nu m-am prezentat. Imediat dupa ce am aflat de pe siteul justitiei ca recursul mi-a fost suspendat am facut cerere de repunere pe rol pt ca nu mi-am vazut copii de aprox. un an . mi s-a acordat aceasta repunere astazi pe 22 februarie 2010 unde m-am prezentat si am aflat cu stupoare ca de fapt instanta s-a autosesizat la termenul din 7 decembrie 2009 lucru nespecificat pana acum ca de fapt actiunea mea de recurs la ordonanta este tardiva ca nu am respectat termenul de cinci zile de la pronuntare, deci dupa un an de zile cat a durat aceasta actiune care de fapt se judeca cu urgenta am aflat ca recursul meu este tardiv dar din cate am citit in c pr civ Art. 310
Daca nu se dovedeste, la prima zi de infatisare, ca recursul a fost depus peste termen sau daca aceasta dovada nu reiese din dosar, el se va socoti facut in termen. va rog sa-mi spuneti daca aceasta actiune poate fi considerata tardiva si ce pe ce cai legale as putea merge in continuare in cazul in care instanta de recurs imi respinge actiunea pe acest motiv al tardivitatii
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:24, 22 Februarie 2010
Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor - art.582 alin.1 C.proc.civ.
Termenul se calculeaza potrivit art.101 C.proc.civ. ... in speta, nu intra in calcul nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Trimiteti-mi exact data pronuntarii iar data declararii recursului a fost 26 aug.2009 si va calculez termenul.Ati fost prezent la judecata ?ca si acest aspect este important.
data pronuntarii a fost pe 19 august 2009 , am fost citat la proces iar recursul l-am depus pe 26 august 2009 pt ca a considerat ca sambata si duminica nu se pun . am observat ca se poate face si cu cinci zile de la comunicare daca pronuntarea s-a dat fara citarea partilor. nu inteleg un lucru daca citarea se refera la momentul pronuntarii pt ca asa se intelege din textul de lege
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
cris_deo, utilizator
25 august era ultima zi, intr-adevar este tardiv formulat; fara citarea partilor insemna ca procesul s-a judecat fara citare, ceea ce in cazul dvs. nu s-a intamplat si nici eu in practica nu am intalnit ;nu este insa nici o tragedie pentru ca oricum ordonanta presedintiala are un caracter provizoriu, vremelnic.Ceea ce va ramane de facut este sa va judecati pe calea dreptului comun.Pentru ca nu cunosc care este situatia dvs.daca ati divortat sau nu, reveniti cu detalii daca doriti pe mesaj privat, pentru ca imi este destul de greu sa urmaresc raspunsurile dvs.aici.
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs ordonanta presedintiala Bograv Bograv Cum pot depune recurs la o hotarare pe ordonanta presedintiala, comunicarea scrisa a hotararii am primit-o pe data 24.04.2013 iar pronuntarea a fost in data in ... (vezi toată discuția)
Ordonanþã preºedinþialã - minori si familie ContSters278923 ContSters278923 daca un minor abandonat de mama sa a fost incredintat tatalui prin ordonanta presedintiala in decembrie 2012 cu recurs in 5 zile de la comunicare, iar mama ... (vezi toată discuția)
Ordonanta cu drept de apel? gambit gambit Buna ziua, Am castigat o hotarare prin ordonanta prezidentiala pt legaturi personale cu minorul pana la solutionarea irevocabila a dosarului de fond . Fosta ... (vezi toată discuția)