Buna ziua,
Va rog mult sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. Este vorba de vanzarea unui imobil si a terenului pe care acesta se afla. Terenul si imobilul formeaza un singur corp funciar, avand un singur numar cadastral. Cladirea este P+2, din 2002, cu o valoare mult mai mare decat cea a terenului pe care se afla, Terenul este destul de mic, astfel ca pe spatiul ramas nu se mai poate construi o noua cladire.
Singura problema este ca terenul se afla pe societatea romaneasca iar cladirea pe societate straina. Este acest lucru un motiv temeinic pentru care vanzarea terenului sa se faca cu TVA, desi legea nu prevede situatii diferite in caz de proprietari diferiti? Codul fiscal prevede ca " Operatiunile constand in livrarea de constructii / parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri sunt, ca regula de baza, operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere."
"1. Valoarea terenului, parte a ansamblului care face obiectul contractului de vanzare – cumparare este mai mica decat valoarea constructiei.
In acest caz, terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, respectiv:
- daca este vorba de o constructie noua, asa cum a fost ea definita mai sus, tranzactia este impozabila in totalitate si se aplica TVA intregii valori de vanzare a ansamblului. 9nu este cazul in aceasta speta)
- daca este vorba de o constructie care nu indeplineste conditiile pentru a fi considerata o constructie noua, operatiunea este in totalitate scutita de TVA fara drept de deducere, chiar daca terenul pe care cladirea este amplasata este unul construibil."
Stiu ca pare ca mi-am raspuns singura la aceasta intrebare insa intampin mari dificultati sa o fac pe dna contabila care factureaza sa inteleaga acest lucru, singurul ei argument este faptul ca terenul si casa au proprietari diferiti, iar firma romaneasca vinde doar terenul, prin urmare se face cu TVA, desi legea si nici normele metodologice nu fac diferentieri.