avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la vanzari terenuri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la vanzari terenuri

Care este regimul TVA la vanzarea de terenuri? Se vand cu TVA sau fara TVA ?
Difera regimul TVA la vanzarea de terenuri pe care nu exista ridicate constructii si vanzarea de terenuri pe care sunt ridicate cladiri ?
Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 17:20, 28 Februarie 2012
art 141 COd fiscal.
alineatul 2 Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
...
lit. f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

Adica sunt exceptate de la plata tva operatiunile de vanzare a unui teren pe care exista ridicata o constructie
Multumesc.
Daca terenul are ridicata o constructie pe el si este achizitionat in 2003, il vand scutit de TVA ,trebuie sa fac ajustare de tva ?

Nu este chiar asa de simplu.

Norme 37. (1) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situaţia în care se livrează un teren pe care se află o construcţie a cărei demolare a început înainte de livrare şi a fost asumată de vânzător. Asemenea operaţiuni de livrare şi de demolare formează o operaţiune unică în ceea ce priveşte TVA, având în ansamblu ca obiect livrarea unui teren, iar nu livrarea construcţiei existente şi a terenului pe care se află aceasta, indiferent de stadiul lucrărilor de demolare a construcţiei în momentul livrării efective a terenului. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cauza C-461/08 Don Bosco Onroerend Goed BV împotriva Staatssecretaris van Financiën.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren si constructie iudith2000 iudith2000 Buna ziua!As avea va rog,urmatoarea speta :o societate comerciala platitoare de TVA cumpara in mai 2007 un imobil in valoare de 243684 lei,si terenul aferent ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren si cladire iuli-ana iuli-ana la vanzarea unui teren cu constructie pe el se poate percepe tva de 19% la teren si 5% la cladire sau sunt scutite de tva, mentionez ca au fost cumparate in ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan orc deacroxana deacroxana Pe un teren situat intravilan se afla o ruina a unei constructii ( fundatia si cativa pereti daramati). Este corect sa vand terenul cu TVA, deoarece este ... (vezi toată discuția)