avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA teren intravilan ORC
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

teren intravilan ORC

Pe un teren situat intravilan se afla o ruina a unei constructii ( fundatia si cativa pereti daramati). Este corect sa vand terenul cu TVA, deoarece este intravilan, nu trebuie sa tin cont de valoarea ruinei?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:14, 18 Noiembrie 2011
De vindut se vinde fara tva numai daca este teren construibil, asa cum rezulta din cerificatul de urbanism.

Despre cladire trebuie sa dati detalii referitoare la modul de achizitie (cum apare inregistrata la primarie si la cadastru, daca s-a inceput sau nu demolarea ei).
Pct 37, alin 1 si 2 din norme la art 141, alin 2, lit f:
"(1) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situaţia în care se livrează un teren pe care se află o construcţie a cărei demolare a început înainte de livrare şi a fost asumată de vânzător. Asemenea operaţiuni de livrare şi de demolare formează o operaţiune unică în ceea ce priveşte TVA, având în ansamblu ca obiect livrarea unui teren, iar nu livrarea construcţiei existente şi a terenului pe care se află aceasta, indiferent de stadiul lucrărilor de demolare a construcţiei în momentul livrării efective a terenului. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazul C-461/08 Don Bosco Onroerend Goed BV."
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
t.simona, utilizator
"De vindut se vinde fara tva numai daca este teren construibil, asa cum rezulta din cerificatul de urbanism"

@t.simona: cred ca ati vrut sa ziceti ca se vinde cu tva daca este teren construibil, nu?

@deacroxana: eu consider ca terenul trebuie sa-l vindeti cu tva, intrucat cladirea este aproape demolata si oricum are o valoare mai mica decat terenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la vanzari terenuri camicami camicami Care este regimul TVA la vanzarea de terenuri? Se vand cu TVA sau fara TVA ? Difera regimul TVA la vanzarea de terenuri pe care nu exista ridicate ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren si cladire iuli-ana iuli-ana la vanzarea unui teren cu constructie pe el se poate percepe tva de 19% la teren si 5% la cladire sau sunt scutite de tva, mentionez ca au fost cumparate in ... (vezi toată discuția)
Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)