avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vanzare teren si constructie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vanzare teren si constructie

Buna ziua!As avea va rog,urmatoarea speta :o societate comerciala platitoare de TVA cumpara in mai 2007 un imobil in valoare de 243684 lei,si terenul aferent in valoare de 362043 lei,de la o persoana fizica.Constructia serveste ca spatiu de depozitare.In decembrie 2011 se reevalueaza ajungandu-se la valoarea constructiei de 243242lei,iar terenul la 343416.In aprilie 2012 se doreste vanzarea acestora unei societati comerciale platitoare de TVA.Se pot factura,atat terenul cat si constructia fara TVA?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:14, 6 Aprilie 2012
constructia urmeaza regimul terenului, acesta din urma avand valoarea cea mai mare.
terenul fiind construibil se va percepe tva obligatoriu asupra intregului lot, teren si constructie.

art. 141, alin 2 cod fiscal
Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare

pct. 37 din norme
În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei.
Mii de multumiri!
cu mii de placeri :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la vanzari terenuri camicami camicami Care este regimul TVA la vanzarea de terenuri? Se vand cu TVA sau fara TVA ? Difera regimul TVA la vanzarea de terenuri pe care nu exista ridicate ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare dianapp dianapp O persoana cu dubla cetatenie(romana si engleza) care detine un singur imobil(o garsoniera) in Romania si pe care, in perioada pe care a detinut-o, a mai ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren si cladire iuli-ana iuli-ana la vanzarea unui teren cu constructie pe el se poate percepe tva de 19% la teren si 5% la cladire sau sunt scutite de tva, mentionez ca au fost cumparate in ... (vezi toată discuția)