avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Constituire comisie de verificare a concediilor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Constituire comisie de verificare a concediilor medicale

Buna ziua. Va rog, daca se poate, sa ma lamuriti cum se procedeaza in situatia in care angajatorul are dubii cu privire la legalitatea concediilor medicale luate de catre unii angajati. La o societate comerciala s-au facut disponibilizari , sens in care s-au dat preavize la cei ce urmeaza sa fie restructurati peste 20 de zile.In acest timp unii dintre cei vizati si-au luat concedii medicale. Cum poate angajatorul sa verifice daca intradevar acestia sunt in incapacitate temporara de munca? Se pot constitui comisii la nivel de unitate, in baza Ordinului 430/2010 sau poate fi sesizata CASS printr-o adresa, urmand sa verifice acestia legalitatea concediilor? Va rog sa ma lamuriti cum se procedeaza....
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 18:54, 22 Aprilie 2013
Controlul privind verificarea pezentei la domiciliu/ adresa indicata, pe perioada de incapacitate temporara de munca, poate avea loc numai in intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.

Verificarea prezentei salariatilor in concediu medical la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei.
.


Potrivit Ordinului nr. 627/2010 , pentru aprobare Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, platitorii de indemnizatii pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.
Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare.
Din discutiile purtate telefonic cu cei de la CASS am fost informati ca ei nu se deplaseaza la domiciliul angajatilor intrucat nu pot acoperi aceste deplasari cu personalul care il au in subordine si ca angajatorul trebuie sa se deplaseze si sa incheie un proces-verbal cu privire la cele constatate. Intrebare: Daca, la incheierea acestui proces-verbal angajatorul constata ca angajatul in cauza nu se afla in incapacitate temporara de munca, doar in aceasta situatie poate sesiza CASS? SI CASS cum verifica daca intradevar situatia prezentata in procesul-verbal incheiat este reala? (daca nu se deplaseaza la domiciliul persoanei in cauza)?
Da, in acea situatie se va sesiza CAS-ul si se va sista plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca...
1. In cazul concediilor medicale platitorii de indemnizatii sunt angajatorii (chiar daca recupereaza apoi banii de la CJAS).

2. - Angajatorii verifica numai daca salariatii sai sunt acasa intre acele ore.
- Angajatorii nu pot contesta un diagnostic medical decat daca au probe.

3. CJAS are parghiile necesare sa verifice daca angajatorii contesta modul in care se elibereaza un certificat medical.
O.K. Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Verificare concediu medical alinapencu alinapencu Buna ziua, In cazul in care am un salariat care a intrat in concediu medical ( ex.cod 01), cum il pot verifica? Care sunt pasii pe care eu, in calitate de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical-desi salariata nu este bolnava florenta_22 florenta_22 Buna ziua, O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani \\"probabil\\".O colega de-a salariatei ne-a spus ca ... (vezi toată discuția)
In caz de fractura, ma poate obliga angajatorul sa ma deplasez ? VasileDo VasileDo Buna ziua, in data de 19.12.2012 am alunecat pe gheata am fost la spital si mi sa spus ca am fractura la picior, am anuntat seful ca intru in medical 14 zile. ... (vezi toată discuția)