avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere Contract de inchiriere spatiu comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere Contract de inchiriere spatiu comercial

Buna ziua.
Am inchiriat un spatiu comercial intr-un centru comercial, acesta fiind incheiat pe 5 ani. Problema este ca nu mai fac fata cu cheltuielile si sunt nevoit sa restrang activitatea ( vanzarile au scazut drastic) deoarece acea societate care detine spatiul comercial nu doreste diminuarea chiriei cel putin pe o perioada de timp stabilita de comun acord. Acum ma vad nevoit sa cer rezilierea contractului, reziliere care din partea chiriasului adica a mea se face numai daca nu mai sunt autorizat sa desfasor activitatile prevazute in obiectul de activitate si acestea numai daca se datoreaza unor cauze mai presus de vointa mea a chiriasului. Locatorul imi poate rezilia contractul daca nu platesc chiria la datele stabilite si daca nu eliberez o scrisoare de garantie pentru chiria in avans dar aici sunt la mana lui pentru ca imi poate percepe penalizari.
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi, va rog mult de tot.
Cel mai recent răspuns: valitinu , utilizator 13:38, 19 Iulie 2011
Buna ziua ,

Parerea mea este ca cel mai bun lucru ar fi ca inainte de a inceta plata chiriei catre proprietar sa il notificati cu privire la faptul ca datorita situatiei financiare in care sunteti , sau mai bine zis in care suntem cu toti , si care este o realitate nu mai puteti continua cu plata chiriei intrand in imposibilitate de plata . Ii solicitati prin respectiva notificare rezilierea contractului , adica mai exact ii cereti sa il rezilieze domnia sa pentru ca dvs urmeaza sa nu mai achitati chiria , iar dumnealui avand in vedere ca sunteti de buna credinta si il anuntati din timp nu mai va poate cere penalitati chiar daca sunt prevazute in contract deoarece situatie financiara este una cu totul speciala pentru toata lumea. In cazul in care v-a ajunge sa va ceara daune pe instanta aceasta notificare de care va vorbesc va fi colacul dvs de salvare deoarece judecatorul va observa care erau conditiile in care dvs puteati cere rezilierea si ca modalitatea pe care ati abordat o a fost una sincera si corecta. Mult succes.O zi buna , cu respect ,av .Lupu Roxana.
va multumesc, pentru raspuns. O zi buna.
Buna, asociatia "mea" a inchiriat un spatiu comun unui vecin cu un contract pe 10 ani.
Dorim rezilierea contractului deoarece chiria e f mica, nu vrea sa negocieze, in contract nu e vorba de asa ceva, contractul are nicte puncte,,, ciudate..., interesante..., a fost incheiat “pe mana” cu vechiul presedinte si mai mult acest contract este deja al II- lea incheiat ca aceasta persoana pe aceasi perioada de 10 ani si consideram (noi, acum) ca e DESTUL
Vecinul nostru a subinchiriat spatiul si ia f multi bani si acum dorim ca si asociatia sa mai beneficieze de sume mai mari din acel spatiu.

De unde pot afla, in primul rand daca acest spatiu, din fata scarii (este un intrand) apartine asociatiei?
Cum pot rezilia contractul?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
valitinu, utilizator
1). De la cadastru (VEDETI CARTEA FUNCIARA), in ea sunt trecute toate detaliile constructiei si cine este proprietar.
2). Il notificat ca presedinte aveti si aceste atributii.
3) Daca nu vrea sa perfecteze contract de inchiriere asa cum spune legea(daca sunt potentiali care doresc spatiul respectiv, se va scoate la licitatie,,,si cine da mai mult intra in posesia spatiului ) Daca se impotriveste, solicitati in instanta rezilierea in urma "notificarii de evacuare".B-)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
Manole Dumitru, utilizator
wolf2006 a scris:

Buna ziua.
Am inchiriat un spatiu comercial intr-un centru comercial, acesta fiind incheiat pe 5 ani. Problema este ca nu mai fac fata cu cheltuielile si sunt nevoit sa restrang activitatea ( vanzarile au scazut drastic) deoarece acea societate care detine spatiul comercial nu doreste diminuarea chiriei cel putin pe o perioada de timp stabilita de comun acord. Acum ma vad nevoit sa cer rezilierea contractului, reziliere care din partea chiriasului adica a mea se face numai daca nu mai sunt autorizat sa desfasor activitatile prevazute in obiectul de activitate si acestea numai daca se datoreaza unor cauze mai presus de vointa mea a chiriasului. Locatorul imi poate rezilia contractul daca nu platesc chiria la datele stabilite si daca nu eliberez o scrisoare de garantie pentru chiria in avans dar aici sunt la mana lui pentru ca imi poate percepe penalizari.
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi, va rog mult de tot.

Din pacate situatia d-voastra nu este prea roza. Nu aveti nici o carte buna in mana.
Daca pe cale amiabila nu reusiti sa ajungeti de acord cu proprietarul atunci nu va ramane decat o solutie: sa solicitati insolventa. Astfel neplata chiriei nu va va aduce penalitati. Proprietarul va putea eventual incasa chiria in baza si limitele scrisorii de garantie, iar banca va putea percepe cel mult dobanda prevazuta. Dar scapati de penalizari. Si daca nu ati garantat personal, si nu ati comis ilegalitati pentru care sa puteti fi tras la raspundere, atunci totul se va recupera de la societate in limita capitalului si patrimoniului firmei
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
kappauser, utilizator

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere spatiu comercial CatalinaMaria CatalinaMaria Buna seara, Anul trecut am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 5 ani de la o asociatie de proprietari, contract incheiat si semnat in urma ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Contract de subinchiriere pol27 pol27 Buna ziua, am o problema legata de un contract de subinchiriere si anume : Eu sc am inciriat un spatiu comercial de la o persoana fizica cu un pret, si ... (vezi toată discuția)