wolf2006 a scris:
Buna ziua.
Am inchiriat un spatiu comercial intr-un centru comercial, acesta fiind incheiat pe 5 ani. Problema este ca nu mai fac fata cu cheltuielile si sunt nevoit sa restrang activitatea ( vanzarile au scazut drastic) deoarece acea societate care detine spatiul comercial nu doreste diminuarea chiriei cel putin pe o perioada de timp stabilita de comun acord. Acum ma vad nevoit sa cer rezilierea contractului, reziliere care din partea chiriasului adica a mea se face numai daca nu mai sunt autorizat sa desfasor activitatile prevazute in obiectul de activitate si acestea numai daca se datoreaza unor cauze mai presus de vointa mea a chiriasului. Locatorul imi poate rezilia contractul daca nu platesc chiria la datele stabilite si daca nu eliberez o scrisoare de garantie pentru chiria in avans dar aici sunt la mana lui pentru ca imi poate percepe penalizari.
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi, va rog mult de tot.
Din pacate situatia d-voastra nu este prea roza. Nu aveti nici o carte buna in mana.
Daca pe cale amiabila nu reusiti sa ajungeti de acord cu proprietarul atunci nu va ramane decat o solutie: sa solicitati insolventa. Astfel neplata chiriei nu va va aduce penalitati. Proprietarul va putea eventual incasa chiria in baza si limitele scrisorii de garantie, iar banca va putea percepe cel mult dobanda prevazuta. Dar scapati de penalizari. Si daca nu ati garantat personal, si nu ati comis ilegalitati pentru care sa puteti fi tras la raspundere, atunci totul se va recupera de la societate in limita capitalului si patrimoniului firmei