avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

As vrea sa stiu daca atunci cand societatea nu a mai platit de mai multe luni contributiile salariale, vechimea la pensie pt salariati este intrerupta sau ce regim are , eventual si baza legala .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 22 Aprilie 2013
1. Potrivt art.16 alin.4 din Codul Muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Din textul de lege nu reiese ca neplata contributiilor la bugetul de stat afecteaza vechimea in munca.

2. Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii public
art.2

...
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
...

Idem, stagiul de cotizare la pensii este constituit din perioada de timp in care s-a datorat , leea nu face si precizarea platit.

3. Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,
art.5

V.stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj;

Pentru acelasi rationament mentionat mai sus , nici la somaj nu trebuie sa fie afectat stagiul de cotizare daca nu s-a platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie cmi dragos79 dragos79 Buna ziua Pana acum am avut contract de munca, iar acum imi infiintez un cabinet medical (CMI) si vreau sa stiu si eu care ar fi diferenta dpdv al pensiei ... (vezi toată discuția)