avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie CMI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie CMI

Buna ziua
Pana acum am avut contract de munca, iar acum imi infiintez un cabinet medical (CMI) si vreau sa stiu si eu care ar fi diferenta dpdv al pensiei intre cele doua variante:
1- ma autoangajez cu contract de munca pe CMI pe o anumita suma
2- fac contract direct cu anaf-ul (declaratia 600 si asa mai departe...) pe aceeasi suma
Pana la urma suma cu care contribui la fondul de pensii este aceeasi in ambele cazuri. Doar ca inteleg ca in al doilea caz as plati doar impozit, sanatate si pensii. Nu si somaj, concedii medicale si mai stiu eu ce...
Cineva mi-a zis insa ca neavand contract de munca, desi contributia totala la pensii este aceeasi, nu mi se contabilizeaza vechime in munca si voi pierde la pensionare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dragos79 , utilizator 15:48, 24 Iunie 2014
1. Nu pierdeti nimic la pensie daca platiti lunar contributia legala.

2. Stagiul de cotizare la pensie este format din perioada cat ati platit contributie.
deci stagiul de cotizare se contabilizeaza daca platesti in continuare pe cont propriu contributie la pensii chiar daca nu mai ai un contract de munca inregistrat la ITM?
1. Stagiul de cotizare la pensie = perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

2. Asadar toate perioadele in care ati platit / platiti, sub orice forma, contributia legala la pensie sunt stagii de cotizare la pensie.
am inteles...multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca nebunica nebunica As vrea sa stiu daca atunci cand societatea nu a mai platit de mai multe luni contributiile salariale, vechimea la pensie pt salariati este intrerupta sau ce ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca CHCORNEL CHCORNEL Buna ziua, Am avut timp de 2 ani, deci aproape 24 de luni, exclusiv doar 5 sau 6 contracte individuale de munca part-time ( 2-4 ore/zi pt. fiecare), la ... (vezi toată discuția)