Buna ziua, va scriu in numele mamei mele care astazi a primit acasa o instiintare cum ca, contractul de la ultimul loc de munca a fost desfacut conform art.61, lit a) din Codul Muncii, incepand cu data de 18.04.2013. Mentionez ca in mama nu a mai lucrat la firma din decembrie 2012 pe motiv ca firma a intrat in insolventa. Daca ea s-a angajat in alta parte din ianuarie 2013 vechiul contract nu trebuia incetat?. Se poate sa aiba in aceasta perioada de timp 2 contracte de munca?
Ea nu a dorit sa semneze incetarea la vechiul loc de munca deoarece firma are creante salariale fata de ea si in plus o acuza de minusuri in gestiune, minusuri care rezulta din darea de marfa pe datorie cu instiintarea sefului care acum nu mai recunoaste fapta. Va multumesc si doresc sa obtin si un raspuns la aceasta problema.
1. In decembrie 2012 trebuia sa solicite incetarea c.i.m. , daca societatea nu a decis concedierea acesteia la vremea respectiva .. in acest caz, nefiind incetat raportul de munca, mama dvs a figurat ca absent nemotivat.
2. Desfacerea disciplinara a c.i.m. trebuia sa fie precedata de convocarea pentru cercetarea disciplinara prealabila ... mama dvs a prmit asa ceva?
3. Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
A primit instiintare sa mearga la firma sa inceteze contractul de munca dar nu a semnat deoerece nu si-a primit drepturile salariale.Aceasta s-a intamplat de 2 ori si nu s-a ajuns la nici un compromis. Mentionez ca atat mama cat si tata, ambii au lucrat la aceasta firma si se afla in aceeasi situatie insa doar mama a primit instiintare de de incetare cf art61, lit a) pe motivul ca nu s-a putu prezenta la ultima instiintare. Chiar daca au lucrat la aceeasi societate, atat mama cat si tata au avut gestiuni diferite. In urma insolventei, lui tata firma ii este datoare cu 3000 RON, iar pe mama a scos-o pe minus cu circa 6-7000 RON, bani care sunt creante ale clientilor incerti de acum, ca sincer cine mai restituie banii unei firme de la care a luat pe datorie cand stie ca aceasat firma va disparea.
Parerea mea este sa conteste in instanta decizia de concediere ..actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliaza mama dvs , in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei.
Prin actiune se poate solicita si plata drepturilor salariale restante ...
vreau sa va spun ca aceste absente care se considera nemotivate nu ar avea nici o baza. Ede pe la mijlocul lunii decembrie s-au trezit cu recuperatorii pe cap , le au sustras marfa cu acordul sefului din depozit, dupa care au fost trimisi acasa, nici macar in somaj nu i-au dat. Deci de ce sa fie considerate lunile astea absente nemotivate daca ei voiau sa munceasca dar nu aveau unde deoarece li s-a zis sa astepte sa vada ce va fi.
Legal , lipsa salariatului de la locul de munca constituie absenta nemotivata ...totusi, din decembrie si pana in aprilie mama dvs trebuia sa se intereseze de soarta raportului de munca ...Incetarea raportului de munca verbal nu are nicio valoare juridica, trebuia sa solicite de la angajator o decizie din care sa reiasa ca relatiile de munca au incetat .
Acea decizie nu mai constituie un impediment, avand in vedere ca mama dvs s-a angajat intretimp.