avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Acþiune în rectificarea actelor de stare civilã. ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Acþiune în rectificarea actelor de stare civilã. Competenþã materialã (art. 94:1.b)

Apreciaţi că prevederea "Judecătoriile judecă: 1. în primă instanţă (...) b) cererile referitoare la înregistrările în registrele de stare civilă, potrivit legii" (articolul 94:1.b din Codul de procedură civilă), include şi competenţa lor materială de a judeca acţiunile privind rectificarea actelor de stare civilă?

Puţin context:
- cazul concret: certificatele de naştere şi căsătorie ale copiilor includ menţiunea greşită a prenumelui părinţilor (ex. "e" în loc de "ă", "r" în loc de "l"); copiii vor rectificarea în registrele de stare civilă, cu emiterea unor certificate corespunzătoare;
- s-a parcurs procedura administrativă prevăzută de articolul 58 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, cererea de rectificare fiind respinsă;
- dispoziţia de primar comunicată menţionează dreptul petenţilor de a contesta dispoziţia la primar, urmând ca apoi să se poată adresa secţiei de contencios administrativ a tribunalului;
- există o practică neunitară, formată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010, care stabilea sub diverse argumente (unele promovate chiar de instanţe de interes pentru speţa mea) fie competenţa materială a judecătoriei, fie cea a tribunalului (secţia de contencios administrativ);
- problema e: prevederea citată din Codul de procedură civilă este interpretabilă în sensul includerii rectificării actelor de stare civilă între "cererile referitoare la înregistrările de stare civilă"?

Practică şi practici:
- [ link extern ]
- [ link extern ]
- [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
klewos, utilizator
Unu. Mie decizia CAp Suceava mi se pare ca se intemeiaza pe eroarea ca in Romania cauzele sunt judecata de instante cu atat mai mari in grad cu cat sunt mai complexe. Afirmatia aceasta e valabila doar din unghi de vedere statistic iar rationamentul intemeiat pe aceasta afirmatie cu pretentia ca s-ar aplica in toate cazurile, este gresit.
Doi. Eu cred ca problema poate fi rezolvata relativ simplu daca stabilim care este natura litigiului.
Din continutul art. 57-58 al Legii 119/1996 rezulta:
A. Anularea, completarea si modificarea se printr-o procedura judiciara unde judecatoria este sesizata direct de persoana interesata.
B. Rectificarea actelor de stare civila se face printr-o procedura administrativa in urma careia, persoana nemultumita de refuzul autoritatii se poate adresa instantei de judecata.

Dispozitia prevazuta la alin. (1) poate fi contestata la instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala isi are sediul autoritatea emitenta, in conditiile legii.

Trei. Asadar, daca in prima ipoteza se cerea judecatoriei sa dispuna modificarea/anularea unui act, in ipoteza a doua se contesta un act administrativ iar acest lucru se poate face numai in fata instantei de contencios administrativ daca legea nu dispune altfel. Or, legea nu dispune altfel pentru ca inregistrarea in registrele de stare civila este un lucru iar contestarea unui act administrativ altul.
Asadar, competent sa judece refuzul primarului de a rectifica actele de stare civila este tribunalul.
În speţa mea am respectat atât argumentul Curţii de Apel Suceava (şi am depus acţiunea la judecătorie), cât şi pe cel al Curţii de Apel Craiova (şi am formulat plângerea prealabilă potrivit legii contenciosului administrativ pentru nu pierde vremea aşteptând rezolvarea acţiunii în termen optim şi previzibil, potrivit noii proceduri civile). Până la urmă, nu mă interesează în mod deosebit ce instanţă ajunge să rezolve problema, cât timp rezolvarea e cea urmărită de client.

Părerea mea cu privire la instanţa competentă e că, potrivit articolului citat din Codul de procedură civilă, judecătoria trebuie să judece şi cererea privind rectificarea actelor de stare civilă, întrucât şi acest tip de cerere se încadrează în categoria cererilor privind înregistrările în registrele de stare civilă.
Acel potrivit legii din articol cred că se referă la tipurile de cereri privind buclucaşele înregistrări, aşa cum sunt ele reglementate separat (în Codul civil, în legea actelor de stare civilă etc.). Dacă legiuitorul alegea să menţină situaţia anterioară noii proceduri civile era cam inutil să insiste a introduce prevederea referitoare la această competenţă a judecătoriei (şi apoi să mai şi trântească sublimul La data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă se abrogă: (...) k) orice alte dispoziţii contrare, chiar dacă sunt cuprinse în legi speciale. - articolul 83:k din Legea nr. 76/2012).

Din contră, speculez că a ales o formulare generică (cereri privind înregistrările în registrele de stare civilă) tocmai pentru a acoperi toate operaţiile posibile potrivit legii (anulare, completare, modificare, rectificare). Motivul pentru care în cazul rectificării a ales o procedură administrativă ţine de lipsa de complexitate a operaţiei, ce nu impune încărcarea instanţelor cu cereri ce pot fi rezolvate şi de administraţia locală.
Aşa îşi motiva Guvernul proiectul de lege care a dus la modificările relevante în discuţie (v. Legea nr. 117/2006): v. [ link extern ]
Pentru "frumuseţea dreptului" şi a interpretării lui, avizul Consiliului Legislativ cuprindea, contrar celor crezute de mine, o referire la instanţa de contencios administrativ: v. [ link extern ]

Toată această nebunie a pornit de la lipsa indicării precise a unei instanţe într-un text de lege...

Părerea mea cu privire la instanţa competentă e că, potrivit articolului citat din Codul de procedură civilă, judecătoria trebuie să judece şi cererea privind rectificarea actelor de stare civilă, întrucât şi acest tip de cerere se încadrează în categoria cererilor privind înregistrările în registrele de stare civilă.


Nu. Cu motivarea ca judecatoria judeca toate cererile privind înregistrările în registrele de stare civilă daca nu exista o procedura administrativa. Daca exista o procedura administrativa - entre deux, procedura aceasta administrativa face, in opinia mea, cererea adresata direct judecatoriei cu totul inadmisibila - doar refuzul autoritatii publice de a face ceea ce ceri iti deschide calea catre instanta iar drumul acesta duce doar catre instanta de contencios administrativ.
Parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocarea exceptiei de nelegalitate pamfila pamfila se poate invoca de catre insusi reclamantul in cadrul unui proces in contencios pentru anularea unui act de stare civila care a fost rectificat abuziv de ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta ContSters109653 ContSters109653 Care este diferenta dintre \"judecatorie\" si \"tribunal\". Exista \"tribunalul muncii\" ? Cum se impart procesele ? Ce sectii exista (de exemplu : contencios ... (vezi toată discuția)
Rectificare titlu de proprietate ADR_C ADR_C Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti daca se poate . Se considera greseala materiala transcrierea eronata a unei suprafete de teren in Titlul de Proprietate ... (vezi toată discuția)