avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restrangerea activitatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restrangerea activitatii

Buna ziua! Va rog sa ma ajutat intr-o problema spinoasa. Mi s-a cerut sa concediez un angajat pentru motive ce nu tzin de persoana salariatului ca urmare a dificultatilor economice conf. art.65 alin.1 din codul muncii. Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 14 Aprilie 2009
Trebuie sa il anuntati depre intentia de concediere sa ii acordati un termen de preaviz conform contractului de munca, daca nu este precizat de 20 de zile si sa infoirmati depre aceasta intentie sindicatul fdaca exista
1. Mai intai faceti o Hotarare AGA prin care se desfiinteaza postul respectiv ca urmare a dificultatilor economice prin care trece firma.
2. Intocmiti preavizul pentru salariat in care precizati: " in urma Hotararii AGA din data de ... postul dvs. se desfiinteaza din cauza dificultatilor prin care trece firma si neavand un alt loc de munca disponibil in unitate vi se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare incepand cu data de ... urmand ca incepand cu data de .... sa va inceteze CIM conform art.65(1) si 73(1) din Codul muncii".
3. Intocmiti Decizia de concediere cu data la care expira preavizul.
Succes!
Buna ziua. Am si eu o intrebare la compensarea baneasca in cazul concedierii din cauza restrangerii activitatii: ''in contractul colectiv de munca aferent 2007-2010 scria intr-un articol ca in cazul in care angajatul isi pierde locul de munca din motive ce nu tin de el,angajatorul are obligatia de a-i plati o compensatie de cel putin 1 salariu lunar''.
Eu am vorbit cu contabila care se ocupa cu personalul si mi-a raspuns in felul urmator: ''sa fii sigur ca daca prevedea asa ceva in contractul colectiv de munca aferent 2007-2010, aveam si am avut grija sa sterg partea cu compensarea inainte sa-l duc la camera de munca la vizat''
In aceste circumstante...nu mai am nici o sansa la acea compensare salariala nu?

Multumesc anticipat
Cred ca a glumit contabila cu dvs. Ea nu putea sa stearga o clauza din CCMUNN pe anii 2007-2010 din care va redau articolul cu pricina pe care angajatorul dvs. este obligat sa-l aplice intocmai:

ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Cereti dreptul legal si daca nu il primiti sesizati ITM sau actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti resedinta sau domiciliul. Fiind litigiu de munca sunteti sutit de taxe.
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Prin urmare, societatea este obligata sa va acorde acel salariu compensatoriu. In caz de refuz, va puteti adresa ITM-ului sau sa deschideti o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Neacordare salariu compensator! rcb rcb As dori sa stiu daca in cazul restructurarilor care urmeaza sa aibe loc in cazul bugetarilor,avem dreptul la un salar compensator? multumesc. (vezi toată discuția)
Concediere cristian niculae cristian niculae Buna ziua, Revin cu problema mea: societatea la care lucrez m-a concediat pe motivul restrangerii activitatii. Am primit un simplu preaviz in care mi se ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)