avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cainii vecinilor pe proprietatea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cainii vecinilor pe proprietatea mea

Buna seara.
De curand m-am mutat intr-o casa, dintr-o zona rurala, suburbie a unui oras mare. Un vecin de al meu(casa lui e la vreo 100 de m) are 2 caini rasa Doberman care nu sunt restrictionati in niciun fel. Eu am 2 copii mici si mi-e frica sa nu fie atacati. Am gasit cainii chiar si la mine in curte(nici eu si nici vecinul nu avem gard).

As dori sa stiu:
1. Exista lege care spune clar ca nu are voie sa intre cainele pe proprietatea mea?(eu am gasit doar ca nu are voie in locurile publice si spatii comune(OUG55/2002))
2. Exista lege care sa-l oblige sa restrictioneze cainii pe proprietatea proprie?

Doresc sa port o discutie amicala si sa previn un potential conflict, dar vreau sa stiu care sunt drepturile mele si obligatiile lui. Mersi
Exista lege care "spune" sa se faca gard - il faceti ori dv ori vecinul. A se citi codul civil privind aceasta obligatie.
Legea 61 din 1991,art 3
Art. 3. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

nr 17) lasarea in libertate ori fara supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri;

Gardul va trebui sa-l faca vecinul,daca nu vrea,atunci e obligat sa isi tina cainii legati. Nu copiii dvs intra in ograda lui,ci cainii vecinului intra in ograda dvs,asa ca cine are animale,trebuie sa vada de ele ca sa nu deranjeze pe ceilalti vecini ca-n cazul dvs.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Tarzan2012, utilizator

Utilizatorul ised8u afirma ca nu are gard. Asadar, inainte de a invoca alte dispozitii legale are de indeplinit una bucata obligatie. Copiez din noul cod civil:
ART. 560
Obligaţia de grăniţuire
Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.

Altfel spus: nu vrea caini pe proprietatea lui sa-si faca gard. Apoi: daca vor trece cainii de gard sa reclame.

Cainii care intra pe o "proprietate" neingradita pot fi supravegheati = proprietarul cainilor poate ca e in apropiere, domnule Tarzan2012 = sunt supravegheati.
Multumesc mult de raspunsuri. Voi incerca sa discut cu vecinii. Sper sa fie oameni ok si sa nu fie nevoie sa citam din lege.
@trope_doi

Sunt de acord cu dvs,cu legea pe care ati mentionat-o cu privire la constructia gardului. Asta da,vecinii trebuie sa puna mana-n mana juma-juma la bani ptr ridicarea gardului ca hotar intre ei doi. Si acum sa presupunem ca vecinul sta in partea stanga,la care ambii vecini vor face constructia ca granita.
Dar pe partea dreapta,in fata,in spate va trebui sa faca acest proprietar gardul singur daca in celelalte parti nu are vecini,cea ce ar fi ridicol sa cheltuie bani ptr acest gard.

Pana la urma eu tot raman la concluzia ca cine are animale,trebuie sa aiba grija de ele sa nu faca rau vecinilor asa cum spune legea 61/1991.
Nu vreau sa intru in polemica cu dvs,dar asa vad eu si anume: Nu copiii deranjeaza pe vecin,ci cainii deranjeaza pe celalalt vecin.

Ce as mai zice daca un cioban merge cu oile la pascut,si in drum exista lanuri de grau,porumbi,etc. Daca oile,vacile intra in lanul cu cereale,ciobanul va trebui sa spuna proprietarilor de terenuri cu cereale: Faceti-va gard ?
Ar fii absurd !

Alte discuții în legătură

Caini vagabonzi agresivi, intretinuti de lucratorii punctului termic Heather Heather Buna ziua, Ma adresez pentru a solicita un sfat in urmatoarea problema: in fata punctului termic de langa blocul in care locuiesc se afla 2 caini vagabonzi, ... (vezi toată discuția)
Proprietari caini alinailie alinailie Buna ziua!Exista vreo lege,\"regula\",\"ceva\" care sa i oblige pe proprietarii de caini de la curti sa lege cainele la o anumita distanta de gard,in curte, ... (vezi toată discuția)