avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cainii vecinilor pe proprietatea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cainii vecinilor pe proprietatea mea

Buna seara.
De curand m-am mutat intr-o casa, dintr-o zona rurala, suburbie a unui oras mare. Un vecin de al meu(casa lui e la vreo 100 de m) are 2 caini rasa Doberman care nu sunt restrictionati in niciun fel. Eu am 2 copii mici si mi-e frica sa nu fie atacati. Am gasit cainii chiar si la mine in curte(nici eu si nici vecinul nu avem gard).

As dori sa stiu:
1. Exista lege care spune clar ca nu are voie sa intre cainele pe proprietatea mea?(eu am gasit doar ca nu are voie in locurile publice si spatii comune(OUG55/2002))
2. Exista lege care sa-l oblige sa restrictioneze cainii pe proprietatea proprie?

Doresc sa port o discutie amicala si sa previn un potential conflict, dar vreau sa stiu care sunt drepturile mele si obligatiile lui. Mersi

Cu placere. :)
Dobermanii (si nu doar acestia) sunt caini o.k. Cand copii dv se vor imprieteni :) cu acesti caini isi vor face prieteni pe viata.
Nu-i invatati "frica" pe copii - mai ales cand este vorba despre caini. Stiu ce spun, credeti-ma pe cuvant, va rog. :)

Referitor la opinia formulata interpretand art. 560 din Codul Civil,
Granituirea nu se refera obligatoriu la ridicarea unui gard, ci la operatiunea de delimitare a unui hotar. Se poate face si simplu, prin ingroparea unor pari in pamant, pentru a stabili conturul hotarelor ( la aceasta face referire textul " semnele corespunzatoare"). Se poate si printr-un gard, dar este o optiune a proprietarului/proprietarilor.

Referitor la construirea unui gard, acesta este un drept, si nu o obligatie a proprietarului.
Este articolul urmator din Noul Cod Civil,
"ART. 561
Dreptul de îngrădire
Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate."

In cazul descris de initiatorul subiectului, primeaza obligatia vecinului de a isi stapani cainii, conform legii citate mai sus. Daca nu poate construi un gard intre proprietati, le poate face un loc ingradit, cu o largime pe care o decide, sau la limita sa ii lege ( nu prea este o rasa de tinut legata, dar nu este nici firesc sa stea total nesupravegheta intr-un spatiu pe care nu il poate controla.).

Vecinul va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca langa el a aparut un nou proprietar si sa modifice modul in care aborda proprietatea pana la momentul in care v-ati mutat in apropiere. Daca s-ar fi mutat in urma dumneavoastra, cu siguranta ar fi existat un alt comportament cu privire la caini.

Indiferent de norocul pe care l-ati putea avea ca cei doi caini sa fie din exemplarele reusite ale rasei in ceea ce priveste temperarea agresivitatii si inteligenta crescuta, nu este firesc ca ei sa fie lasati liberi pe proprietatea dumneavoastra.

Consider potrivita optiunea dumneavoastra de a discuta direct cu vecinul despre problema. Abordati subiectul in mod temperat, cu accent pe argumentele de bun simt, pana sa accentuati argumentele legale.

O solutie simpla poate fi un gard din material ieftin intre proprietati, de tipul gardului din plasa, la care ati putea contribui impreuna.

...si tu ai dreptate, si tu ai dreptate! Invatati copiii sa interactioneze cu animalele! Cel mai bun prieten al omului este cainele! Respectati proprietatea celuilalt: daca el nu vrea caini pe proprietatea lui- respectati aceasta dorinta! Poate nici acela nu vrea copii pe proprietatea sa...dar daca ei, copiii gresesc, sau le cade mingea la vecini??? ce facem? ne tot dam in judecata? Rugati vecinul sa ne lase sa ne jucam cu patrupedele sale, dati-le ceva de mancare, daca va permite! dar nu trisati!!! Este foarte greu sa nu mai ai un caine, o pisica sa ii mangai! Odata ce i-ai cunoscut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caini vagabonzi agresivi, intretinuti de lucratorii punctului termic Heather Heather Buna ziua, Ma adresez pentru a solicita un sfat in urmatoarea problema: in fata punctului termic de langa blocul in care locuiesc se afla 2 caini vagabonzi, ... (vezi toată discuția)
Proprietari caini alinailie alinailie Buna ziua!Exista vreo lege,\"regula\",\"ceva\" care sa i oblige pe proprietarii de caini de la curti sa lege cainele la o anumita distanta de gard,in curte, ... (vezi toată discuția)