avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensie alimentara!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensie alimentara!

buna ziua!
doresc sa ma informez, in legatura cu nepalata pensiei alimentare ,de catre parintele obligat la aceasta.
concret,in anul 2004,printr-o sentinta civila,parintele a fost obligat sa plateasca ,o pensie alimentara de 800mii lei vechi,stabilita la salariul minim pe economie.
de la pronuntarea sentintei,parintele nu sa achitat de aceasta sarcina catre copilul minor.
Stiu ca este plecat in Spania,dar nu cunosc insa ,nici domiciliul si nici locul de munca ale acestuia.
Cum pot proceda legal,ca minorul sa-si primeasca drepturile?Care este procedura exacta si cum ar trebui sa formulez ,in instanta cererea ,ca sa nu fiu obligata sa fac actiune in instanta ,de fiecare data pt.marire?
daca in continuare,nu primesc numic,pot face plangere penala,necunoscand adresa de domicilu a acestuia?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:32, 27 Februarie 2009
Tatal nu poate eluda obligatia de a plati pensia de intretinere , intrucat savarseste o fapta reprobabila , anume infractiunea de abandon de familie , sanctionata la plangerea penala a persoanei vatamate , introdusa in termen de 2 luni de la data exercitarii actiunii ilicite.
Daca tatal , de buna voie , isi executa obligatia de a plati pensia din anii precedenti (3 ani pt a nu fi prescris dr la actiunea in sens material ) plangerea penala poate fi retrasa , nemaireprezentand cauza de pedepsibilitate.
Cat despre majorarea pensiei de intretinere, dvs , in calitate de reclamant musai trebuie sa va adresati instantei de judecata pt marirea cuantumului acestei.
Competente , teritorial , este instanta de la domiciliul paratului sau reclamantului , intrucat vorbim de o competenta alternativa....
Incercati sa identificati domicliul si locul de munca , fie prin internet , cunostinte , prieteni,....
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc!
doresc sa aflu insa ,ce se iintampla in cazul ,in care nu se cunoaste domiciliul.
se poate depune plangere penala la parchet?
atunci cand intra in tara nu poate fi identificat ca are aceasta plangere?
Eu cred ca domiciliul se stie...este cel din tara. In strainatate are doar resedinta.
Dumneavoastra puteti face plangerea, el va fi citat la domiciliul din tara si in caz de neprezentare se va judeca in lipsa....si in acest caz se poate alege cu o pedeapsa penala de executat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorea pensiei alimentare aurel30 aurel30 Am fiu de 9 ani , cu tatàl copilului nu am fost càsàtorità.Am cerut pensie dupa opt ani si jumatate a copilului,sunt doua luni de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara-competenta, demersuri costache1 costache1 am 2 copii in care tatal nu se ocupa de ei, am fost in concubinaj acum eu doresc ca tatal sa plateasca pensia alimentara, la unul din copii a beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Competenta instantei incredintare minor din afara castoriei Alexa_i Alexa_i Am un copil minor , recunoscut de tata.As dori sa promovez actiune de incredintare, actiune de stabilire domiciliu minor si pensie de intretinere.Minorul ... (vezi toată discuția)