avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prevedere contract leasing
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prevedere contract leasing

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema.
Acum un an si ceva am achizitionat prin contract leasing un autoturism nou, contract acre asi dori sa-l reziliez. Cand am contactat firma de leasing si le-am expus problema, raspunsul dumnealor a fost, de genul, - da puteti renunta la contract, dar in cazul in care valoarea rezultata din pretul de vanzare al auturismului nu acopera valoarea contractului de leasing la care se aduga si dobanda aferenta, diferenta pana la valoarea finantata o voi suporta eu. Mai pe scurt, valoarea finantata a masinii a fost undeva la 16.500 eur. Asta inseamna ca daca masina, dupa le-o predau lor, si se va vinde , sa zicem cu un pret de 12000 eur( aici intervenind si uzura masinii, vechime, scaderea accentuata a preturilor autoturismelordatorita scaderii cererii etc), eu voi suporta practic diferenta de 4500 eur.
Intrebarea mea este, daca aceasta firma procedeaza in mod corect ( am sudiat contractul si nu prevede o astfel de masura in caz de reziliere contract se cedare autoturism catre locator), si impune o astfel de masura pentru protejarea investitiei.

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 09:51, 1 Martie 2009
Daca ati studiat atent contractul si acesta nu contine o asemenea clauza , inseamna ca ceea ce a afirmat respectivul functionar nu reflecta realitatea.
Cititi cu simt de raspundere in ce conditii opereaza sanctiunea rezilierii.
Contractul este legea partilor , de care acestea sunt tinute , numai continutul contractului este important.
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In principiu este cea mai mare minciuna pe care am auzit sa o fi spus cineva dintr-o firma de leasing/banca etc:D Si care este ma rog acea firma de leasing, curiozitatea ma chinuie...
Normal ca masina nu mai valoreaza atat cat valora la inceput, dar uzura o suporta proprietarul, adica firma de leasing. Dvs. ca utilizator nu aveti nici o raspundere in aceasta privinta.
In caz de reziliere, ceea ce pierdeti dvs. sunt ratele deja platite firmei de leasing, si avansul.
Ati luat in leasing o masina de 16.500 de euro, sa zicem cu un avans de 1.500 de euro si rate platite deja de 5.000 de euro. Daca reziliati contractul si lasati bunul firmei de leasing, acestea sunt sumele pe care le pierdeti. Firma de leasing urmeaza sa se spele pe cap cu masina aceea, si credeti-ma ca au deja multime de masini si utilaje la care lumea a renuntat sa mai mentina contractul.
Deci in privinta altor sume nu trebuie sa va faceti griji, daca in contract nu aveti mentionat dispozitii speciale in caz de reziliere - de ex plata unor sume fixe sau variabile in caz de reziliere din initiativa dvs., ca despagubire.

Dar pentru sumele deja platite nu aveti nici o durere de cap? Sfatul meu este sa cautati dvs. pe cineva caruia sa-i cesionati contractul de leasing, astfel incat sa preia masina si ratele care urmeaza sa fie platite pana la achitarea integrala, si in plus sa va dea si dvs. macar o parte din banutii pe care i-ati dat pe ratele de leasing si pe avans.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing sau vanzare-cumparare? Borza Borza Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat la o speta. S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un cap tractor. Se achita o perioada de un an ... (vezi toată discuția)
Leasing financiar melk1 melk1 Am incheiat un contract de leasing financiar in 2008 pentru un autoturism pe care ulterior am ales sa nu-l mai platesc si sa-l inapoiez firmei.Totul bine si ... (vezi toată discuția)
Probleme firma leasing marianacornaciu marianacornaciu Am avut o masina luata in leasing pe care am predat-o firmei de leasing dupa un an jumatate de folosinta si de plata a ratelor dupa 2 ani firma de leasing ... (vezi toată discuția)