avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... 1. pot face recurs impotriva unei sentinte penale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

1. pot face recurs impotriva unei sentinte penale

(ca parte vatamata), privind pedeapsa si despagubirile materiale/morale ?

2. cand trebuie motivat?

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:34, 25 Aprilie 2013
in 10 zile de la pronuntare (comunicare pt cei lipsa) se declara recurs, iar motivele se depun cu 5 zile inainte de primul termen.
Primul pas este sa declarati recurs daca va nemultumeste hotararea instantei.

Dupa aceea, ar fi bine sa motivati cat mai repede recursul deoarece partile vatamate au surprize neplacute daca nu motiveaza cat mai repede in fapt si in drept.Cele 5 zile cam sunt 7 zile...
Mergeti sa faceti xerox dupa dosar si va apucati sa motivati in fapt si in drept.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Puteti formula recurs atat in latura penala cat si civila.
Puteti motiva recursul si la primul termen de judecata.
Daca nu sunt motive de ordine publica o pateste daca nu il motiveaza cand trebuie conform legii...
Avem o sentinta atacata cu recurs ( deci care nu poate fi atacata cu apel) prin urmare partea nu este limitata la motivele de casare -ori in acest caz sunt aplicabile disp.art 385 ind.10 rap. la disp.385 ind.6 al. 3 c.proc.pen.
Art.385 ind.10 c.proc.pen.
.Motivarea recursului
............................
Dispoziţiile alineatelor precedente nu se aplică în cazul prevăzut în art. 385 ind.6 alin. 3, când recursul poate fi motivat şi oral în ziua judecăţii.

Art.385 ind.6 al. 3
Efectul devolutiv si limitele sale.
...........................
Recursul declarat împotriva unei hotărâri care, potrivit legii, nu poate fi atacată cu apel nu este limitat la motivele de casare prevăzute la art. 385 ind 9, iar instanţa este obligată ca, în afara temeiurilor invocate şi cererilor formulate de recurent, să examineze întreaga cauză sub toate aspectele. În aceste cauze, instanţa de recurs poate administra probe noi sau readministra probele în situaţia în care consideră necesar pentru asigurarea dreptului părţilor la un proces echitabil.


Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Decizie de condamnare- 2 ani cu executare pentru ucidere din culpa ruonscalafat ruonscalafat azi sotul meu a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare in urma apelului la Curtea de apel. In perioada 07.04.2010-27.05.2011 a fost arestat preventiv. ... (vezi toată discuția)
Recurs la i c c j . in cazul in care eu am facut recurs iar parchetul nu a facut recurs . maneageorge99 maneageorge99 BUNA SEARA ! Am fost condamnat la 5 ani cu executare de catre instanta de fond,mentinuta de Curtea De Apel,acum am facut recurs si am primul termen la I C C J ... (vezi toată discuția)
Formulare apel paul99 paul99 Buna ziua, va rog daca puteti sa imi spune-ti cum sa formulez o cerere de apel la o pronuntare penala. 1. nu am fost prezenta pe parcursu celor 4 termene. ... (vezi toată discuția)