avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decizie de condamnare- 2 ani cu executare pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Decizie de condamnare- 2 ani cu executare pentru ucidere din culpa

azi sotul meu a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare in urma apelului la Curtea de apel. In perioada 07.04.2010-27.05.2011 a fost arestat preventiv. Este bine sa mai faca recurs la ICCJ? In cat timp trebuie depus recursul (10 zile lucratoare sau 10 zile calendaristice)?
Cel mai recent răspuns: ruonscalafat , utilizator 09:27, 21 Iunie 2012
Daca exista calea de atac a recursului este bine sa faca.
10 zile calendaristice.
1. In privinta recursului, este recomandabil sa uzeze si de aceasta cale de atac.
2.Termenul de recurs este de 10 zile ( calendaristice) si se calculeaza potrivit art 186 c.proc.pen.
Art. 186
Calculul termenelor procedurale
La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul menţionat în actul care a provocat curgerea termenului, afară de cazul când legea dispune altfel.
La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.

Termenul de recurs curge in mod diferit dupa cum urmeaza ( art.385 ind.3 rap, la art.363 al.3 c.proc.pen.

Pentru partea care a fost prezentă la dezbateri sau la pronunţare, termenul curge de la pronunţare.
Pentru părţile care au lipsit atât la dezbateri, cât şi la pronunţare, precum şi pentru inculpatul deţinut ori pentru inculpatul militar în termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei instituţii militare de învăţământ, ori pentru inculpatul internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ, care au lipsit de la pronunţare, termenul curge de la comunicarea copiei de pe dispozitiv.
Este benefic sa se faca recurs mai ales ca instanta de recurs nu poate crea o situatie mai grea pentru cel care a declarat recurs.
" ART. 385^8
Neagravarea situaţiei în propriul recurs
Instanţa de recurs, soluţionând cauza, nu poate crea o situaţie mai grea pentru cel care a declarat recurs.
În recursul declarat de procuror în favoarea unei părţi, instanţa de recurs nu poate agrava situaţia acesteia."
Va multumesc pentru raspunsuri. As mai avea o intrebare: suma pe care o are de plata sotul alaturi de firma de asigurari este de 30000 lei daune morale si 10000 lei despagubiri materiale. Cine va plati aceste sume (ce inseamna inculpatul alaturi de firma de asigurari)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua. Fratelui meu i s-a dat saptaman trecuta o sentinta de inchisoare cu suspendare pt 2 ani dar trebuie sa se prezinte la Politie regulat. (pt furt si ... (vezi toată discuția)
Cerere de reabilitare judecatoreasca crystus7 crystus7 buna ziua, as avea si eu o intrebare:- in martie 2009 am fost condamnat cu suspendare cu o pedeapsa de 2 ani si 6 luni cu termen de incercare de 2 ani cand as ... (vezi toată discuția)
Atacare rezoluþie procuror.cum se calculeazã termenul ? adinita adinita daca pot face recurs in 20 de zile, sunt zile lucratoare sau calendaristice? (vezi toată discuția)