avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs

Buna ziua.
Fratelui meu i s-a dat saptaman trecuta o sentinta de inchisoare cu suspendare pt 2 ani dar trebuie sa se prezinte la Politie regulat. (pt furt si conducere fara permis) cu posibilitate de recurs in 10 zile.
Pina in prezent procurorul nu a depus cerere de recurs iar avocata i-a spus fratelui meu ca ar fi mai bine sa depuna ea cerere de recurs, caci daca depune procurorul este de rau(si ca daca depun ambii in acelasi timp judecatorul anuleaza ce stiu eu ce).
Intrebarea mea ar fi daca nu cumva judecatorul se poate razgandi si in rau, adica sa ii dea cu executare ? Si daca ,in practica, procurorul nu face recurs imediat,sau asteapta pina in ultima clipa sa faca recurs?
Noua ne este teama ca avocata , doar ca sa isi ia bani pt un proces nou(recurs), sa nu faca mai mult rau decat bine .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rosica , utilizator 15:52, 5 Iunie 2015
Of, of, neincrederea asta in avocat bat-o vina!
1.Nu se pune problema ca judecatorul care s-a pronuntat sa se razgandeasca, pentru ca in cazul declararii unui recurs, dosarul va fi inaintat de catre instanta de fond ( judecatorie) la curtea de apel unde cauza se va judeca in complet de 3 judecatori.
2.Nu exista o regula cu privire la momentul in care parchetul declara recurs ( in termenul legal evident), dar de obicei cand ti-e lumea mai draga te trezesti cu recurs in antepenultima sau in ultima zi de recurs.
3.Daca doar inculpatul declara recurs, nu exista posibilitatea ca in recurs sa i se poate agrava situatia, ci in cel mai rau caz sa se respinga recursul ca nefondat cu consecinta mentinerii sentintei instantei de fond . ( dispozitile legale fiind clare din acest punct de vedere- art 385 ind.8 c.proc.pen.)
Art. 385 ind. 8 c.proc.pen
Neagravarea situaţiei în propriul recurs
Instanţa de recurs, soluţionând cauza, nu poate crea o situaţie mai grea pentru cel care a declarat recurs.
4.Daca atat inculpatul cat si parchetul declara recurs, exista posibilitatea ca recursul parchetului sa se admita si cel al inculpatului sa se respinga, caz in care de exemplu sa se schimbe modalitatea de executare a pedepsei ( din supraveghere in executare) sau/si sa se majoreze cuantumul pedepsei.
5.In plus, fara sa stiu exact detaliile dosarului, strict pe modalitatea de executare a pedepsei, merita formulat un recurs pentru a se incerca schimbarea modalitatii de executare din suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere in suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc pt raspuns.
buna ziua
revin cu o intrebare. recursul se poate face in 10 zile dar nu se specifica daca sunt zile calendaristice sau lucratoare.
mai precis: pe 26iunie s-a luat hotararea. se specificau asea 10 zile de recurs. din ce am citit eu, ar fi vb de 10 zile calendaristice incepand cu ziua urmatoare hotararii si dak a 10-a zi cade intr-o zi nelucratoare se socoteste a 10-a ca fiind urmatoarea zi lucratoare.in cazul lui, a 10-a zi a cazut sambata,06 iulie, deci pe 08 iulie inclusiv a fost ultima zi pt recurs.
Ma puteti lamuri ?Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
barbone_2006, utilizator
Recursul se depune in 10 zile lucratoare..
Daca depuneti recurs ce zice avocata ca se va intampla?
Recursul se depune daca persoana este nevinovata sau a primit o pedeapsa care nu ii convine.
In care din cele doua variante va incadrati?

Alte discuții în legătură

Decizie de condamnare- 2 ani cu executare pentru ucidere din culpa ruonscalafat ruonscalafat azi sotul meu a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare in urma apelului la Curtea de apel. In perioada 07.04.2010-27.05.2011 a fost arestat preventiv. ... (vezi toată discuția)
Atacare rezoluþie procuror.cum se calculeazã termenul ? adinita adinita daca pot face recurs in 20 de zile, sunt zile lucratoare sau calendaristice? (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila Andreeacreatza Andreeacreatza exista totusi vreo modalitate de a contesta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)