Buna ziua, vreau sa va expun urmatoarea speta si va rog sa-mi dati cateva lamuriri:
Defunctul X are 3 mostenitori A, B si C ( A,B fii si C sotie), iar succesiunea nu s-a facut. Intre timp mostenitorul B a decedat. Mostenitorul A si C doreste sa faca succesiunea dupa defunctul X.
Intrebari:
1. Se poate face succesiune dupa defunctul X daca succesiunea dupa mostenitorul decedat B nu s-a facut?
Precizez ca vin cu aceasta intrebare deoarece notarul la care am fost cu aceasta speta mi-a comunicat ca nu se poate face succesiune dupa defunctul X daca nu este facuta succesiunea dupa mostenitorul decedat B. Nu am studii juridice, dar consider, oarecum fara sens, aceasta afirmatie a notarului!
Multumesc!
Moştenitorul B, decedat fiind, nu mai poate lua parte la dezbaterea succesorală după X. Partea pe care el a moştenit-o de la părintele său (dacă a acceptat succesiunea) va fi culeasă de cei care îl moştenesc. Or, în situaţia în care nu se dezbate succesiunea după B şi nu se stabilesc moştenitorii şi cotele aferente, nu se poate dezbate nici succesiunea după X, notarul neştiind cui i se transmite ceea ce se va stabili că B a moştenit de la X.
Problema e simplă: se vor dezbate concomitent cele două succesiuni, în faţa aceluiaşi notar.
Ordin ministrului justitiei nr.710/C/1995 pentru adoptarea Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor publici ºi a activitãþii notariale nr. 36/1995
Art. 83
In cazul succesiunilor succesive care se dezbat deodata, se intocmeste un singur certificat de mostenitor, stabilindu-se pentru fiecare dintre autorii succesiunii in mod corespunzator calitatea si drepturile fiecarui mostenitor sau legatar, precum si bunurile si datoriile succesiunii.
Se dezbat deodată. Concomitent adică. Nu succesiv. Succesive sunt succesiunile. O spune legea de funcţionare a notarilor publici, nu eu.
da domnul avocat m am referit tehnic la faptul ca sunt doua dosare ca sunt doi decedati si se dezbat in ordinea inmormantarilor ca sa zic asa ......si ca succesiunile sunt succesive, normal ca se dezbat in acealsi timp daca se elibereaza un singur certificat de mostenitor.
Cred ca si eu va pot cita din legea care reglementeaza activitatea notariala fara probleme.
Va multumesc domnilor pentru promptitudine!
Acum sa va prezint speta putin mai in detaliu:
Mostenitorul C ( sotia defunctului X) doreste sa vanda/doneze partea sa din mostenire mostenitorului A dar pentru a putea trebuie facuta succesiunea dupa defunctul X, care, din spusele dvs. nu se poate face fara a se face si succesiunea dupa mostenitorul B(decedat la randul sau).
Mostenitorii mostenitorului B cunosc intentia mostenitorului C de a vinde/dona partea sa de mostenire catre mostenitorul A si incearca sa se opuna prin orice mijloc, asteptand decesul mostenitorului C si atfel toata masa succesorala sa se imparta egal la doi.
Intrebarea mea este:
Cum trebuie sa procedeze mostenitorii A si C pentru a se putea infaptui succesiunea dupa defunctul X daca mostenitorii lui B nu doresc sa faca succesiunea dupa acesta, tocmai pentru a nu se putea face succesiunea dupa X?
In speranta ca am fost explicit va multumesc inca o data pentru raspunsuri!