avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Prezentam cazul: A (sot), B (sotie), C ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Prezentam cazul: A (sot), B (sotie), C (fiu)

Buna ziua. Prezentam cazul:
A (sot), B (sotie), C (fiu)
"A" adecedat, B a decedat, fiul ,C la fel
"A" mai are/a avut 3 frati (unii in viată, alții nu, toti cu descendenti)
B mai are/ a avut 7 frati,unii in viată, toti cu descendenti.
Este corect sa spun ca toti 10 au un procent egal din mostenire, iar in cazul in care fratii nu traiesc vor fi reprezentati de descendentii acestora?
Care e procedura in pași?
A si B au decedat de mult, fiul C , anul acesta in martie. Descendetul unui frate a lui A vrea sa vanda el totul.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:00, 9 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
C nu a avut copii/ sotie ?
Nu. A avut un fel de concubinaj din care nu au rezultat copii.

gi-jane2 a scris:

C nu a avut copii/ sotie ?

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupunând că A a murit înaintea lui B, atunci:
pe A l-au moștenit B și C
pe B l-a moștenit C.
Sau, oricum, acum se discută moștenirea lui C.

Raportat la defunctul C, despre ai cui frați vorbim!? Fiindcă C nu are frați. Și nu are nici descendenți din frați și surori.
Are unchi și mătuși. (altceva)
Moștenitorii lui C sunt unchii și mătușile în viață în clipa decesului lui C. (principiul proximității gradului de rudenie).

Atât. Fără reprezentare. Fiindcă pot veni la moștenire prin reprezentare succesorală numai descendenții copiilor defunctului și descendenții fraților sau surorilor defunctului.

C nu are nici nepoți de fiu/fiică ( = descendenții copiilor defunctului) și nu are nici nepoți de frate soră (= descendenții fraților și surorilor defunctului).
Nu uitați: ai defunctului, nu ai altora.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
romascanu, moderator
B primul decedat(sotia)
A (sotul) si C (singurul fiu) au decedat si ei. Sotul acum multi ani, iar C sg fiu anul asta in martie. Singurele rude sunt: unchii/ matusile lui C care mai sunt in viata respectiv descendetii acestora(verii lui c) .
De mentionat A sotul a avut 3 frati, B sotia 7 frati. F

Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2020
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspunsul rămâne valabil chiar dacă B a murit mai întăi.

Moștenirea lui B a fost culeasă de A și C (moștenirea se transmite din clipa morții celui despre a cărui moștenire este vorba, chiar dacă ea se dezbate în 2050... toamna).

Moștenirea lui A a fost culeasă de C.
C, în calitate de fiu, a adunat averea ambilor săi părinți.

Și acum, la moștenirea lui C, decedat în martie 2020, vin unchii și mătușile lui C care erau în viață în clipa morții lui.
Dacă o mătușa „X” era în viață în clipa morții lui C, dar a murit a doua zi, atunci partea ei se va retransmite moștenitorilor ei.
Dacă o mătușă „Y” era deja decedată, atunci ea nu are vocație la moștenirea lui C (nu îndeplinește condiția „să existe”)

Iar la moștenirea lui C NU vin verii lui primari, nici direct, nici prin reprezentare.
Nu vin direct pentru că verii primari sunt rude de gradul IV, care sunt înlăturate de la moștenire de rudele de gradul III (unchii și mătușile în viață ai/ale defunctului).

Acesta este principiul proximității gradului de rudenie. Acest principiu cunoaște o excepție = reprezentarea succesorală.
Dar verii primari nu vin la moștenire nici prin reprezentare, pentru că reprezentarea nu este admisă de lege în privința lor.
Potrivit art 966 alin 1 Cod civil „Pot veni la moștenire prin reprezentare succesorală numai descendenții copiilor defunctului și descendenții fraților sau surorilor defunctului”.
Rețineti: NUMAI... Iar după „numai” nu apar și verii primari ai defunctului.


Deci, în speța, nu are importanță câti frați și surori au avut A și B, ci ne interesează să știm câti dintre aceștia (= unchi și mătuși ale lui C) erau vii ... și neingropați în clipa morții lui C. (pentru că viii îi moștenesc pe cei morți)
Doar aceștia - unchii și mătușile ÎN VIAȚĂ - au vocație succesorală la moștenirea lui C.

Știu, nu e prea simplu de „digerat”. Dar nici nu am aici posibilitatea de a explica suficient. Față în față, mă uit în ochii omului și-mi dau seama cam de pe unde a început să clipească mai des...

Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)