avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor. vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor. vanzare imobil

Buna ziua
Am si eu o mare mare nelamurire in ceea ce priveste succesiunea...Parintii mei au decedat.Prima a fost mama mea si la un an diferenta a fost tatal meu.Dansul nu a facut succesiune dupa moartea mamei mele..A trebuit sa fac eu si fratele meu dupa ambii parinti(Fiind frati doar de mama,nu si de tata).Din succesiune noi am mostenit un apartament cu 3 camere.In momentul in care am facut acest act eu am luat partea tatalui, din cate mi s-a spus de notar eu ca fiica legitima sunt majoritar in proportie de 90% al apartamentului.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Ce insemna 3/8 in procente? ( adica cat ii revine lui din 3/8 in procente.)
2.Eu ca majoritar al acestui imobil pot vinde fara semnatura( sau acordul) fratelui meu acel apartament?..Va rog Astept un raspuns.

Cel mai recent răspuns: roxanaman , utilizator 15:25, 24 Aprilie 2013
1. ii revin fix 3/8 si dvs 5/8 conform certificatului de mostenitor.
2. nu puteti vinde fara acordul lui intreg imobilul, puteti vinde cota parte ideala din acest imobil, cumparatorul ramanand in coproprietate cu fratele dvs.
dar exista o posibiliate avand in vedere ca eu ingrijesc acest apartament platind toate darile iar acesta nu participa la aceste cheltuieli.Eu nu mai lucrez de ceva timp si nu am posibilitatea de al mai intretine + ca doar acest imobil ne tine uniti.Doresc sa stiu daca pot face ceva prin judecata datorita fapului ca el nu vrea sa vanda acest imobil.
Si inca o intrebare daca pot inchiria fara acordul dansului pentru ca se crede nedreptatit in priviinta banilor.
El doreste juma-juma din banii de chirie.ceea ce este imposibil pentru mine datorita datoriilor pe care le am.Sunt obligata sa ii dau jum jum din acea chirie?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
roxanaman, utilizator
Dreptul de proprietate în urma dezbaterii succesiunii după mamă, dacă imobilul a fost bun comun:

- tatăl, 10/16 din imobil, fiul 3/16, fiica 3/16.

Dreptul de proprietate după decesul tatălui:

fiica 13/16, fratele 3/16

Dacă imobilul a fost bun propriu al mamei, atunci situaţia finală (după dezbaterea ambelor succesiuni) este fiica 5/8, fiul 3/8

Vă puteţi adresa instanţei de judecată pentru partaj.

Nu sunteţi obligată să-i daţi jumătate din chirie, ci doar partea corespunzătoare cotei pe care o deţine.
Multumesc foarte mult pentru aceste raspunsuri.....daca mai am si alte intrebari revin...O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament pe numele tatalui vitreg,cum se imparte intre copii? amyro777 amyro777 La multi ani si cat mai multe realizari! Am urmatoarea situatie:mama(avand un baiat) se recasatoreste,primeste prin repartitie un apartament dar pe numele ... (vezi toată discuția)
Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)