avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dizolvare Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dizolvare Asociatie de Proprietari

Va rog, daca imi poate spune cineva care ar fi pasii de urmat si costurile aferente pentru dizolvarea unei Asociatii de Proprietari
Fac aceasta solocitare in numele sotiei mele care este de cateva luni aleasa in functia de Presedinte

Mai jos va expun motivele.
In urma cu ceva ani proprietarii de pe scara pe care lociuesc au hotarat sa se desprinda de restul blocului si au constituit o Asociatie de Proprietari pe scara.
Toate bune si frumoase ... numai ca pentru anumite utilitati cum ar fi apa si caldura inca nu am reusit sa ne separam printr-un bransament pe scara. Cu apa se poate rezolva dar cu RADET-ul situatia este complicata si foarte costisitoare.
Intrucat asociatia din care ne-am desprins refuza sa ne transmita costurile aferente scarii noastre pentru apa si caldura suntem in situatia jenanta de a avea doua liste de intretinere afisate la avizier. Asociatia pe tot blocul impunand plata de salarii si cheltuieli administrative.
Pentru a iesi din aceasta situatie, in cele din urma in Adunare Generala s-a hotarat dizolvarea Asociatiei pe scara si aderarea proprietarilor la Asociatia pe tot blocul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 21:28, 24 Aprilie 2013
Presupun ca daca ati facut acea despartire oficial, legal va mai amintiti pasii. Sunt aceiasi pasi ca si atunci. Mergeti la judecatorul delegat din directia de finante a primariei si vedeti ce documentatie trebuie sa contina dosarele.
In mare trebui trebuie sa incepeti cu:
- adunare generala in asociatia mare si in asociatia mica ocazie cu care proprietarii sa hotarasca unificarea asociatiilor.
- tabele cu acordul prin semnaturi a 2/3 din numarul proprieatrilor pe fiecare scara
- declaratii presedinti
- cerere catre judecator
.......
Dizolvarea asociatiei de proprietari este conditionata de aspectele care au fost prevazute
in statut, conform
HG 1588 art.6, alin (6)

(6) In adunarea generala de constituire se prezinta si se adopta statutul asociatiei de proprietari, in care se vor cuprinde precizari cu privire Ia:
a) denumirea, forma junidica, sediul, durata de functionare ale asociatiei de proprietari;
b) scopul si obiectul de activitate ale asociatiei de proprietari;
c) mijloacele materiale si banesti de care poate dispune asociatia de proprietari; structura venitunilor si a cheltuielilor;
d) membrii asociatiei de proprietari, drepturile si obIigatiile acestora;
e) structura organizatorica, modul de functionare, managementul asociatiei de proprietari;
f) repartizarea cheltuielilor asociatiei de proprietari;
g) conditiile In cane se dizolva asociatia de proprietari;[/quot]



Conform legii 230/2007 art.8 alin 2
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi.





Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
ynocentta, utilizator
Este datoria furnizorului de energie termica sa va faca separarea de masura, deci mare lucru nu ar trebui sa va coste - daca numai acesta este motivul pentru care doriti sa dizolvati asociatia. Faza este sa va orientati daca merita sa ramaneti bransati la sistemul centralizat, adica daca majoritatea doresc acest lucru.
Cum asociatia dvs. este clientul RADET-ului, trebuie mers la dansii si sa sustineti sa va separe de cealalta asociatie. Asa este normal si legal. Nu vreau sa va instig sa nu achitati energia termica, dar atata timp cat nu aveti contract, nu ar trebui sa aveti obligatii.
In fine, eu unul asa as proceda si nu as mai amesteca listele de plata...
Succes!
Eu am inteles din primul mesaj ca cei din asociatia mica sunt hotarati sa revina la asociatia mare, asa ca nu am mai discutat de separarea consumului, furnizori...
Este normal ca fiind in acelasi bloc sa fie impreuna cu celelalte scari pentru ca au multe in comun. Apoi, orice asociatie trebuie sa aiba un presedinte, un comitet, un cenzor, un administrator, un program la casierie... Daca intr-un bloc sunt 5 scari si pe fiecare scara este o asociatie, in acel bloc sunt 5 presedinti, 5 cenzori, 5 administratori, 5 comitete s.a.m.d. La finante vor ajunge in loc de o declaratie 112, cate 5 declaratii lunar, cate 5 situatii semestriale...
Fondul de rulment si de reparatii pe o scara poate fi de 5000 lei iar pe 5 scari de 25.000 lei. Daca ai o avarie serioasa la o scara si cativa restantieri se poate intra in colaps pe asociatia organizata pe acea scara. Dar aceesi avarie se poate rezolva imediat daca ai la dispozitie fonduri de 5 ori mai mari, efectuand imediat reparatia si repartizant cheltuiala pe lista urmatoare s.a.m.d.
Adrian, daca ar fi sa ma intrebati pe mine si eu as zice tot asa, insa tot mai des aud (de fapt vad) aici pe forum mesaje, topic-uri de desprinderea a cate unei scari dintr-o asociatie mai mare. Precis, au motivele lor si-apoi ANAF-ul sa someze? Mi-aduc aminte ce cozi interminabile mai erau peste strada... Acum bate vantul pe-acolo. Impreuna cu ITM-ul au inceput sa-si abata atentia pe as. de proprietari si pe chioscurile si tarabele micilor intreprinzatori. Zilele trecute am vazut cum fugeau bietii oameni si mi-am adus aminte de faptele eroice ale unor perceptori (angajati la fiscul de alta data), de prin anii '50...
Eu stiu una: furnizorul trebuie sa-mi de-a marfa cantarita, masurata, etc. cu aparatul sau de masura. Ba chiar din cand in cand, trebuie sa-mi aduca la asociatie buletinul de verificare metrologica a gigacalorimetrului, a termorezistentelor si a sigiliilor respective. nu se intampla peste tot asa si-i pacat...
Bun, a fost un punct de vedere...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separarea asociatie de proprietari in alte 3 asociatii giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Va scriu in disperare de acuza. In anul 2014 am devenit presedintele unei asociatii de proprietari formata din 3 scari. Asociatia intregistra ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie proprietari rentz rentz Buna ziua, Va expun mai jos un istoric al problemelor Asociatiei de Proprietari bloc X scara 1 : 1. Blocul X are 8 scari si 7 etaje si a fost construit ... (vezi toată discuția)
Credit asociatie SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! O asociatie de propietari poate face credit la o banca? Simona. (vezi toată discuția)