Buna ziua,
Doresc sa ma ajute cineva in legatura cu anumite nelamuriri pe care le am.
Situatia mea este urmatoarea; in momestul de fata sunt in somaj si am aflat ca sunt insarcinata. Somajul meu se termina in luna linie si eu trebuie sa nasc prin luna noiembrie. Stiu ca pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil trebuie sa ai un venit in ultimele 12 luni pana la nasterea copilului.
In cazul meu dupa ce termin somajul si pana nasc am o perioada de 5 luni in care nu voi mai avea venit (de angajat nu cred ca am vreo sansa, cine angajaza femeie insarcinata).
Am auzit ca exista o varianta sa ia indemnizatia de crestere copil sotul care este angajat fiind unic intretinator.
Exista vreo varianta in cazul meu?
1. Tatal copilului poate intra el in CCC si sa beneficieze de indemnizatie daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) are venituri din salarii.
2. - Dar tatal copilului poate beneficia direct (fara sa mai intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va lucra si va primi salariu si va mai beneficia si de 500 lei lunar de la stat.
3. Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
Multumesc pentru raspuns.
Mai am o intrebare. Este adevarat ca daca tatal copilului beneficiaza de stimulentul de 500 lei nu poate sa isi dea demisia de la firma angajatoare timp de 2 ani?
1. Isi poate da demisia cand doreste dar i se va suspenda plata stimulentului de insertie pana va avea iar venituri din salarii (adica daca va lucra in alta parte).
2. - Pe perioada cat primeste stimulentul de insertie nu poate fi concediat decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.
- Pentru aceasta trebuie sa anunte in scris pe angajator ca beneficiaza de stimulent de insertie si sa ataseze o copie dupa decizia de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care plateste indemnizatie pentru CCC si stimulentul de insertie.
Buna ziua,
Doresc sa stiu daca dupa perioada (9 luni) de incasare a indemnizatiei de somaj se mai incaseaza acel ajutor de somaj. Stiu ca mama mea dupa perioada de somaj de 12 luni a mai incasat 6 luni jumatate din valoarea somajului (asta se intampla acum mult timp).