avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua ,
Asi dori sa va adresez o intrebare cu privire la o succesiune: Sotul meu a decedat,casa in care locuiam impreuna cu el o avea in urma partajarii dupa divortul de prima sotie.Din prima casatorie are o fica si o nepoata de la baiatul care a decedat in urma cu 10 ani in varsta de 9 ani.Am stat in concubinaj 4 ani si de aproape 3 ani casatorita legal,in aceasta perioada la locuinta formata din 2 camere am mai atasat o baie plus alte imbunatatiri ca sa se poata locui in ea.Aceasta locuinta este situata pe teren inchiriat de la CFR doar casa fiind cumparata. Baia si celelalte imbunatatiri sunt efectuaue fara o autorizatie de constructii de la CFR,si asi vrea sa stiu daca vor fi luate in considerare la succesiune,deoarece la procesul de partajare au fost luate in considerare ca imbunatatiri facute dupa divort.In timpul casatoriei am continuat imbunatatirile si am achizitionat si o masina aceasta fiind inmatriculata pe numele sotului.Chiar daca cladirea a fost impartita in urma partajului noi am platit impozitul atat pe teren cat si pt cladire si imbunatatiri(baia)pe toata suprafata.
Ce cota parte imi revine la casa mie ca sotie dar si din bunurile si imbunatatirile efectuate pe timpul casatoriei,fiind casatoriti de 2 ani si 9 luni,iar 4 ani de concubinaj.
Daca intelegerea nu se va putea face pe cale amiabila ce pasi ar trebui sa urmam pentru a intra fiecare in posesia partii cuvenite?



Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 19:05, 24 Aprilie 2013
Din toata averea proprie sotului, dvs. aveti dreptul la 1/4.In ceea ce priveste bunurile comune(casa nu este bun comun,ci proprietatea proprie a sotului ) aveti in principiu dreptul la o cota de 1/2.Bunurile comune sunt cele dobandite in timpul casatoriei.Toate bunurile pe care le-ati achizitionat si toate imbunatatirile pe care le-ati efectuat in timpul concubinajului nu sunt socotite a fi comune, in masura in care ati contribuit si dvs. aveti doar un drept de creanta pe care va trebui sa-l valorificati in instanta impotriva mostenitorilor defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune xp-kry xp-kry In conditiile date : 1.sotie divortata de sot 2.inainte de divort s-a locuit in casa mamei sotului , proprietate a acesteia 3.dupa divort sotia da in ... (vezi toată discuția)
Divort la notar sau tribunal? ntyry75 ntyry75 Sunt casatorita de 2 ani avand 2 copiii de 2 ani si un bebe de 5 luni, dar am trait in concubinaj cu sotul meu 6 ani, timp in care am inceput constructia unei ... (vezi toată discuția)
Partaj elenagliga elenagliga am divortat in urma cu doi ani. vreau sa stiu in ce perioada de timp fostul sot poate cere partaj asupra bunerilor comune pe care le-am dobandit in timpul ... (vezi toată discuția)