Ca regula se poate spune ca se plateste pensia de intretinere.
Pot exista insa si situatii in care sa nu se mai achite pensia de intretinere dar numai in situatia in care ambii parinti ar contribui financiar si copilul s-ar cam afla in fapt la ambii parinti.
Este insa o mare exceptie aceasta.
Am convenit verbal de comun acord ca,copilul minor, sa stea o zi la mine o zi la sotie,un week-end la mine un week-end la ea.Tin sa mentionez ca amandoi suntem lucratori si ca amandoi contribuim financiar la buna lui crestere(gradinita se plateste in fiecare luna de catre ficare,asigurarea de viata la fel; o luna eu o luna ea).Am hotarat sa fie custodie comuna cu rezidenta la ea,deci va mai trebui sa platesc pensia de intretinere?Mersi
art 499 (1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
Daca tot v-ati inteles asupra acestor chestiuni ( timp petrecut cu copilul, locuinta copilului etc), nu v-ati inteles si asupra pensiei ? Va puteti intelege sa platiti o suma globala lunara pentru celelalte cheltuieli- intretinere, hainute etc.. sau sa participati functie de nevoi, sa impartiti egal. daca exista intelegere privind impartirea costurilor intretinerii copilului si se executa de bunavoie, instanta nu se va amesteca.
Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
Art499 (4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.
Din pacate nu prea reusim sa ne intelegem la aceasta parte,pentru ca pa langa aceste plati catre copil mi se mai cere o suma de bani pentru copil.Este normal sa mai dau si acea suma de bani?Mersi
Ii puteti explica ca daca ajungeti in instanta, aceasta nu va putea stabili o pensie mai nare de un sfert din veniturile dvs stabile. Asta cuprinde tot, poate pt.
dansa e mai convenabil asa
Custodie minor
velu58
Buna dimineata!
in cazul in care se solicita in instanta custodia comuna pentru minor,partea reclamanda nu mai plateste pensie de intretinere?
exista o lege ... (vezi toată discuția)
Divort
DogaruValentin
Am convenit verbal de comun acord ca,copilul minor, sa stea o zi la mine o zi la sotie,un week-end la mine un week-end la ea.Tin sa mentionez ca amandoi suntem ... (vezi toată discuția)