avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie minor

Buna dimineata!
in cazul in care se solicita in instanta custodia comuna pentru minor,partea reclamanda nu mai plateste pensie de intretinere?
exista o lege care sa mentioneze acest lucru,va rog?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 21:58, 10 Mai 2016
Chiar dacă ambii părinți exercita autoritatea parinteasca ( au custodie comuna cum înțelegeți dvs), copilul locuiește la unul din părinți, nu la amândoi, iar părintele la care nu locuiește trebuie sa contribuie la întreținerea copilului în natură, ar fi ideal. Dacă nu contribuie de bunavoie, instanţa stabilește o pensie platita în bani.
Art. 530 din Noul Cod Civil - Modalitatea de executare a pensiei de întreținere.
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2016
Dapix, utilizator
Și pe legea noua se obliga la pesie de intretinere.
Custodia comuna nu înseamnă o împărțire a perioadei de timp în care părinții stau cu copilul.
ok,va multumesc!
daca in perioada de separare a sotilor ,paratul a contribuit lunar cu bani pt intretinerea minorului,pot cere in instanta la primul termen la divort si custodie,plata pensiei sa fie nu de la introducerea actiunii ci de la incheierea procesului/stabilirea hottararii judecatoresti?
Da, se poate prin înțelegerea părților și probarea că a contribuit la întreținerea copilului pe toată perioada procesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara in natura spiridon123 spiridon123 Buna ziua. Fostul sot nu doreste ca plata pensiei sa o faca in bani,ci in natura.Exista vreo reglementare in acest sens?Precizez ca el locuieste in alt oras la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara daniella28 daniella28 buna ziua,vreau sa intreb la divort se da mamei pensia alimentara,ca tatal spune ca daca el participa la cheltuieli de ce sa dea pensie alimentara? (vezi toată discuția)
Plata activitati Camelia28S Camelia28S Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ... (vezi toată discuția)