Între mine şi un cămătar din Oradea în anul 2005 s-a încheiat un contract de imprumut cu garanţie imobiliară pentru suma de 38000EUR cu o penalizare de intărziere de 0,5%pe zi din valoarea contractului nerestituit pentru fiecare zi de întărziere.
Neputănd restitui intreaga sumă la data scădenţei şi pentru a nu fi executat silit am fost nevoit printr-un executor să fac in anul 2008 o Ofertă de plată, urmat de un Proces verbal de distribuire a sumei ,calculată in valoare de 49500EUR(38oooEUR capital iniţial, 8425EUR dobănda calculată , 3040EUR cheltuieli de executare)
În anul 2012 cămătarul solicită lămurirea dispozitivului sentinţei civile prin care s-a stabilit dobănda plătita o data in anul 2008 si cere o dobănda legală majorată cu 50%
Înstanţele de fond si apel au acceptat acestă dobăndă cerută.
Întrebarea mea:
Este legală lămurirea dispozitivului unei senţinţă civilă definitiva ,irevocabilă şi executată silită in anul 2008 de un alt complect de judecată efectuată in anul 2012?
Este legal să mai ceară o dobănda legală majorat cu 50% in anul 2012 după ce a primit o dobănda in valoare de 8425EUR în anul 2008 şi nu a contesta această sumă ?
Este legal sa fie cerut decontarea platii onorariului avocatului,plata care n-a fost specificata in publicatiile de licitatie,neexistand un proces verbal din care sa rezulte aceasta suma?
-ce posibilitate legală mai există ?
Sigur s -a intamplat ca o instanta sa legalizeze o frauda la lege ?Asa e considerata dobanda ilegala de 50 procente .Camataria e sanctionata cu nulitatea absoluta .
Nu cred ca e vorba de dobande de 50 de procente, ci o dobanda cu 50% mai mare decat dobanda legala.
Clauza penalizatoare in contractele de imprumut civile este nula, conform legii. Probabil era vorba de dobanda, care e si aceasta ilegala, daca e de 1% pe zi.
fara sa vedem sentinta, nu ne putem pronunta.
oricum, e cam tardiv.