avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... apel-divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

apel-divort

Va rog sa ma lamuriti cu privire la cateva aspecte ale unui apel intr-un proces de divort.
Comunicare hotararii primei instante poarta stampila postei datata 04.10.2012. Termen de apel stabilit - 30 de zile de la comunicare.
Dupa ce am incercat fara succes mai multe zile la rand sa iau legatura cu avocatul, am depus personal cerere de apel la registratura in data de 05.11.2012. Am soliciatat respingerea hotararii instantei in ceea ce priveste 2 din cele 4 capete de cerere formulate.
In aceeasi zi, seara tarziu, avocatul ma anunta ca a declarat si el apel in numele meu. In schimb, apelul formulat de avocat ataca sentinta data pe toate cele 4 capete de cerere de chemare in judecata si a fost transmis instantei prin fax.
Pe portalul Instantelor de Judecata (Tribunal), pe pagina corepunzatoare acestui dosar, apar la cai de atac ambele cereri inregistrate, datele de declarare mentionate fiind diferite, 05.11.2012, respectiv 06.11.2012.
Ce sa inteleg din aceasta informare? Ca nu pot folosi calea de atac declarata de avocat avand in vedere ca data de 06.11.2012 se afla in afara termenului legal prevazut de instanta? De ce data declararii pentru cererea de apel trimisa de avocat prin fax este 06.11.2012 daca ea a fost transmisa la data de 05.11.2012? Cautarile pe Internet nu m-au ajutat. Puteti, va rog sa-mi dati un raspuns cert sau sa ma indrumati unde sa ma interesez care din cele doua cereri se vor judeca?
Pot prezenta motivele actiunii in prima sedinta si tot atunci sa fac dovada platii taxei de timbru?
Cat este si unde pot achita taxa de timbru?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 08:50, 27 Aprilie 2013
Teoretic se vor judeca ambele cereri, daca dvs sustineti motivele de apel formulate de catre avocatul dvs. Daca nu le sustineti, precizati in scris doar ceea ce doriti dvs sa verifice instanta in apel. Dvs sunteti titularul caii de atac, asa ca numai dvs aveti drept de dispozitie in legatura cu aceasta.

Nu conteaza data inregistarii care apare pe portal ci data depunerii la posta a apelului.

Puteti motiva apelul pana la termenul de judecata.

Veti primi citatie acasa in care vi se va indica cuantumul taxei de timbru. Nu vi-l putem spune noi pt ca nu stim ce vizeaza apelul dvs. Taxa o achitati pe raza dvs de domiciliu la CEC, posta, DITL etc.
Revin cu precizarea ca apelul formulat de avocat este cel pe care as vrea sa-l sustin, insa acesta a fost transmis pe fax la data de 05.11.12, dupa ora 20:00 si inregistrat pe portal ca fiind declarat pe data de 06.11.12, repet , data care este in afara termenului.

Am vazut opinii diverse pe tema transmiterii prin fax a cererilor de atac, printre care si aceea ca pentru a fi considerata în termen cererea trebuie depusa la instanta pâna la închiderea programului registraturii(?!).
Va rog sa-mi spuneti daca este expres stipulata aceasta cerinta undeva sau este la libera alegere a judecatorilor, de la caz la caz.

Imi pare ilogic daca asa stau lucrurile. Daca ar fi fost expediata cererea prin posta la data de 05.11.12, purtand stampila datata astfel, ar fi fost considerata in termen chiar daca ar fi ajuns la instanta doar in data de 06.11.12, deci, in afara termenului. Ori transmisa prin fax in data de 05.11.12, , chiar daca a ajuns la instanta in aceeasi zi, deci mai devreme decat ar fi ajuns prin posta, sa fie considerata in afara termenului doar pentru ca a fost transmisa dupa inchiderea programului registraturii. Pentru ca gasesc ca este absurd, caut sa aflu daca sunt prevederi in acest sens.

Poate parea absurda si insistenta mea, dar pana la termenul de judecata trebuie sa stiu pentru a-mi preciza motivele, nu tocmai usor pe aceasta cerere si pentru a nu o face in zadar.
Altfel, sa ma limitez la motivarea apelului declarat de mine in mod cert in interiorul termenului.

Cu multumiri,
A.B.
Motivele de apel pot fi depuse si in fata instantei d eapel la primul termen de judecata, deci - daca prin absurd - apelul avocatului nu ar fi considerat in termen - puteti prelua motivarea lui si sa sustineti cu ea, motivarea apelului dvs.

Daca aveti deja motive de apel depuse, ele pot fi completate pana la primul termen in apel.

Deci nu va faceti probleme, legate de data inregistrarii apelului. Este data faxului si nu data la care a fost inregistrat de registratura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot vedea daca partea adversa intr-un dosar a formulat recurs ... ionita_emil ionita_emil Cum pot vedea daca partea adversa intr-un dosar a formulat recurs prin posta ? In caz contrar, cat timp ar trebui sa astept pentru a avea garantia ca ... (vezi toată discuția)
Apel instanta cornelia05 cornelia05 Buna seara! Unde si cum trebuie sa întocmesc un apel in urma unei sentinte judecatoresti, dosar in care s-a stabilit ca angajatorul sa retina din salariul ... (vezi toată discuția)
Retragere cerere dosar ciciilo ciciilo Buna ziua. daca am apucat si am depus la dosar o cerere pt renuntare la judecata o mai pot cumva retrage pana la infatisare? Multumesc (vezi toată discuția)