avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza viagera

Detin o casa si 1000m teren obtinute prin contract de vanzare-cumparare de la mama mea,cu rezervare drept uzufruct si de habitatie viagera.Acum vreau sa vand 500m teren si vreau sa stiu daca am dreptul sa fac acest lucru si daca este nevoie si de acordul mamei mele.
In cazul in care este nevoie de acordul ei, are drept legal si la parte din banii obtinuti pe acest teren?
Cu multumiri...
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:10, 28 Februarie 2009
Nudul proprietar, deci dvs. are drept de dispozitie asupra bunului, aceasta insemanind ca poate sa-l instraineze. Dar in acest caz dreptul de uzufruct si cel de abitatie se mentine si se transmite odata cu imobilul. Ca atare cumparatorul va trebui sa accepte sa cumpere un bun asupra caruia nu va avea drepturi depline decit la incetarea din viata a uzufructuarului, mama dvs.
Da, aveti acest drept de dispozitie, dv, fiind proprietar tabular, dreptul de uzufruct si abitatie viagera fiind doar o sarcina a acestui imobil, ca orice alta sarcina (ipoteca, de ex.). Presupun ca dreptul de uzufruct si l-a rezervat mama doar pentru casa, ca de altfel dreptul de abitatie viagera care nu poate fi conceput decat pentru o locuinta...
Astfel, daca veti gasi cumparator pentru 500 mp de teren din cei 1000 mp ai casei, este necesara o dezmembrare a terenului in doua loturi, astfel ca un lot de 500 mp va include casa, iar celalalt, nu. Lotul de teren fara casa nu va avea sarcina, astfel ca il veti vinde "curat". ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate dezmembrare teren cu clauza de uzufruct viager beurer95 beurer95 Buna,as dori sa stiu in cazul in care am cumparat un teren cu clauza de uzufruct viager daca se poate dezmembra in 2 loturi,uzufructuarul sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare cu partaj si contract de intretinere alexa35ro alexa35ro In urma decesului mamei, tatal si fratele meu doreau ca eu sa nu am parte la succesiune. Intr-un final sotia fratelui angajata la un notariat a ticluit un ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)