avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilitate dezmembrare teren cu clauza de uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilitate dezmembrare teren cu clauza de uzufruct viager

Buna,as dori sa stiu in cazul in care am cumparat un teren cu clauza de uzufruct viager daca se poate dezmembra in 2 loturi,uzufructuarul sa renunte la dreptul sau de uzufruct pentru unul din cele 2 loturi rezultate din dezmembrare,astfel incat pentru acel lot la care uzufructuarul renunta la dreptul sau sa am drepturi depline.Sau era mai bine de dezmembrat terenul dinainte sa il fi cumparat cu clauza de uzufruct viager si sa il fi cumparat de atunci lotul respectiv cu drepturi depline?E mai complicat acum de facut aceasta operatiune sau nu?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:15, 31 Octombrie 2018
Dezmembrare cu clauza, nu există.
Pentru ca dezmembrarea nu este un act translativ de proprietate.
Dezmembrati terenul, cu acordul uzufructuarului, apoi acesta poate da o declarație de renunțare la uzufruct asupra unuia dintre loturile rezultate.
Multumesc pt raspuns,as mai avea o intrebare:ulterior incheierii actului de vanzare cu clauza de uzufruct viager am inteles ca era si varianta de habitatie viagera,nu am avut idee de acest lucru sunt diferente asa mari intre una si alta?Practic actualul uzufructuar nu dorea decat sa aiba siguranta ca nu il va scoate nimeni din casa,asupra terenului(gradinii) neavand pretentii.Se mai poate modifica din uzufruct viager in habitatie viagera?Ce relevanta ar avea?
Uzufruct viager =dreptul de a folosi un bun si de a-i culege fructele, pe toata durata vietii.
Habitatie viagera= dreptul de a locui intr-un imobil, pe toata durata vietii.
Asta e diferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera lenutasimion lenutasimion Detin o casa si 1000m teren obtinute prin contract de vanzare-cumparare de la mama mea,cu rezervare drept uzufruct si de habitatie viagera.Acum vreau sa vand ... (vezi toată discuția)