avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnare medic tranca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnare medic tranca

Dupa cum bine stiti..banuiesc ca ati aflat...doctorul Tranca a fost achitat pentru viol si condamnat pentru tentativa de omor calificat si a primit o pedeapsa de 4 ani cu suspendare, avand un termen de incercare de 7 ani....
Ok...fara a cunoaste foarte bine detaliile cazului...am ramas putin nedumerita cand am aflat ca la noi se poate lua pedeapsa inchisorii cu suspendare pentru o tentativa de omor calificat...pedeapsa pentru omor calificat este inchisoare intre 15 si 25 de ani de inchisoare...aplicand regulile tentativei...ajungem la o pedeapsa cuprinsa intre 7 ani si 6 luni - 12 ani si 6 luni...probabil i s-a retinut ceva circumstanta atenuanta...aplicand atr. 76 alin. 1 lit. b Cod Penal...ajungem la o reducere sa zicem a minimului special cu maxim 1 an...deci...6 ani si 6 luni...
Ma gandesc ca pedeapsa aplicata doctorului Tranca a fost de 4 ani cu suspendarea executariii sub supraveghere....cu termen de incercare de 7 ani...insa nu inteleg cum s-a ajuns la o pedeapsa de 4 ani...cand minimul la care putea fi condamnat medicul este de 6 ani si 6 luni...nu inteleg cum au ajuns incidente in cauza prevederile art. 86 indice 1 si 86 indice 2 Cod Penal....asta da "analogie in favoarea inculpatului" =D>
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:52, 6 Martie 2009
Din punct de vedere legal o astfel de condamnare este este vadit nelegala.Indiferent de eventualele circumstante atenuante scoase probabil "din caciula" de magistrati,cel putin aparent incompetenti,daca nu chiar cu o rea credinta care naste suspiciuni;)Reducerea artificiala a cuantumului legal,chiar cu gasirea unor circumstante atenuante(care ar fi acestea cand este vorba de fapta comisa de un medic asupra unui pacient aflat in ingrijire ceea ce constituie circumstanta agravanta, ca si faptul ca partea vatamata era minora la data savarsirii faptei ?)nu poate constitui decat o incalcare flagranta a legii de catre cei abilitati sa o aplice.Imi pare rau ca acest comentariu este mai mult "cetatenesc" decat juridic,dar argumentele expuse anterior mi se par dilimante si probabil la redactarea unei astfel de hotarari motivele de atacare si reformare a acesteia vor fi mult mai multe.Am totusi vaga speranta ca Parchetul isi va exercita caile legale de atac si ca instanta care va fi legal investita va aplica legeaB-)
Un lucru este cert.A avut avocat bun.
Ramane de vazut ce se va intampla in caile de atac.
Nu se stie daca nu va declara apel si inculpatul.E foarte posibil sa declare si inculpatul apel.

avocat Claudiu Lascoschi
Un singur lucru este CERT Parchetul trebuie sa declare recurs.Individualizarea pedepsei,aplicare unor LARGI circumstante atenuante, in mod eronat sunt clare pentru un simplu om cu bun simt.Orice jurist isi da seama despre faptul ca aceasta sentinta penala a nascut tot atatea suspiciuni pe cat de nelegala si netemeinica este..Mie imi este rusine in legatura cu modul in care se aplica o justitie cel putin partinitoare.,daca nu chiar cu iz penal.Mama inculpatului a fost medic de penitenciar in regimul trecut,avand gradul de colonel.Mai exista multi fosti colegi cu relatii sau alte genuri de relatii sau de reciprocitati:((
Din moment ce nu cunoastem faptele concrete, probele administrate si apararile invocate e foarte greu sa ne pronuntam.
De principiu, eu nu vad nimic in neregula sub aspectul individualizarii judiciare a pedepsei.Nu este nimic in neregula cu pedeapsa aplicata.
Daca avea alt avocat probabil ca ar fi primit o pedeapsa putin mai mare.Cam asta ar fi.
Situatia de fapt a fost oricum foarte confuza.

avocat Claudiu Lascoschi
Vorbim si avem in imagine doar situatia prezentata prin mediatizarea excesiva a cazului. Nici unul din noi nu stim situatia ezacta si nici inprejurarile in care sa produs,asa cum nu stim probatoriul administrat in cauza. Pina una alta masura este temeinica si legala. Au fost respectete prevederile codurilor in vigoare. Nu stiu ce contributie a avut avocatul inculpatului,dar se pare ca una destul de buna. Cit despre acuzare ma abtin in a face comentarii. E gresit sa aruncam cu noroi spre magistrati...

Alte discuții în legătură

Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor andrale andrale Poate ati citit in presa Constanteana de un tata care si a injunghiat fiul. O sa spuneti ca este un tata criminal dar stati asa sa va povestesc. Fiul se duce ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)