Dupa cum bine stiti..banuiesc ca ati aflat...doctorul Tranca a fost achitat pentru viol si condamnat pentru tentativa de omor calificat si a primit o pedeapsa de 4 ani cu suspendare, avand un termen de incercare de 7 ani....
Ok...fara a cunoaste foarte bine detaliile cazului...am ramas putin nedumerita cand am aflat ca la noi se poate lua pedeapsa inchisorii cu suspendare pentru o tentativa de omor calificat...pedeapsa pentru omor calificat este inchisoare intre 15 si 25 de ani de inchisoare...aplicand regulile tentativei...ajungem la o pedeapsa cuprinsa intre 7 ani si 6 luni - 12 ani si 6 luni...probabil i s-a retinut ceva circumstanta atenuanta...aplicand atr. 76 alin. 1 lit. b Cod Penal...ajungem la o reducere sa zicem a minimului special cu maxim 1 an...deci...6 ani si 6 luni...
Ma gandesc ca pedeapsa aplicata doctorului Tranca a fost de 4 ani cu suspendarea executariii sub supraveghere....cu termen de incercare de 7 ani...insa nu inteleg cum s-a ajuns la o pedeapsa de 4 ani...cand minimul la care putea fi condamnat medicul este de 6 ani si 6 luni...nu inteleg cum au ajuns incidente in cauza prevederile art. 86 indice 1 si 86 indice 2 Cod Penal....asta da "analogie in favoarea inculpatului" =D>
D.p.v. personal, individul care arunca o piatra pe fereastra – stiind ca prin zona trec oameni si putand sa-si imagineze ca piatra aruncata de el ar putea rani chiar si mortal un om – ar merita sa fie inchis, ca o slaba consolare pt familia victimei. Dar, in "realitatea juridica” faptele se prezinta altfel... pt ca nimeni nu e impresionat de suferinta familiei victimei, iar mortul... a murit, nu mai simte si nu-i mai trebuie nimic.
Mi-ar placea sa aflu ca in cazul medicului aflat in discutie se va dispune executarea pedepsei inchisorii, dar nu cred...
E drept, nu am fost acolo, nu stiu ce s-a intamplat cu adevarat, nu stiu ce fel de om e fata respectiva si ce educatie a primit de la parinti, dar numai fapul ca un adult a incercat sa profite de pe urma unei pustoaice mi se pare ilegal. Scriu "mi se pare” deoarece am citit multe postari in care majorii erau sfatuiti sa stea linistiti ca nu li se intampla nimic daca intretin relatii sexuale cu pustoaice in varsta de 16 ani – daca ele vor. Astfel, imi pot imagina ca si pacienta drului a vrut, dar... nu s-au inteles la... pret. E o exagerare, evident, dar practica (si mentalitatea unora) mi-ar da dreptul sa gandesc astfel...
Cand majorii care isi declara amorul nebun pt copii vor fi constienti ca pedeapsa pt ei va fi grea, daca intretin relatii sexuale cu minori in afara casatoriei, e probabil sa auzim de mai putine asemenea cazuri, pt ca se vor feri sa ramana singuri in aceesi incapere cu un minor.
Trope doi, fai referire la moralitate in cazul medicului Tranca dar in ceea ce priveste tragerea la raspundere penala situatia se prezinta diferit.Nu poti inchide un om pentru incalcarea unei norme morale.
Cat priveste mortul, ca sa spun asa, lucrurile nu sunt fericite deloc pt faptuitor intrucat risca pedeapsa cu executare.Deci, oridecate ori e vorba de un deces foarte greu se poate scapa cu suspendare.Regula este ca se aplica inchisoare cu executare in majoritatea covarsitoare a cazurilor ( cand e vorba de omor cu intentie indirecta).
Daca e vorba de omor cu intentie directa nu exista sanse la suspendare desi legea penala ar permite acest lucru in prezent.Cu toate acestea nu se aplica pedeapsa cu suspendare.
E posibil sa fie si ceea ce ai spus referitor la neintelegeri si o cearta survenita instantaneu intre medic si minora.Care sunt motivele nu cunosc dar pentru simplul fapt ca ar fi intretinut raport sau relatii sexuale cu consimtamantul minorei nu se poate da o pedeapsa penala decat daca era vorba de infractiunea de seductie ( art 199 c. pen).
Asa e legea si nu am facut-o eu.
Exista si o "latura” morala... Ar fi putut sa i se retina un... concurs de infractiuni... De ce un medic sa cheme pacientul minor la domiciliu, unde va fi singur cu acesta? Pedepsele (amenzile, in fine) pentru relatiile cu minori – aplicandu-se – ar duce la diminuarea cazurilor de copile care devin mame si – prea multe – ajung sa dea copilul in grija statului... sau sa-l ucida... "Tatal” isi pune palaria si pleaca... El n-a vazut, n-a auzit, nu cunoaste.
Pentru ca relatiile "amoroase” cu minori sunt privite ca fiind perfect firesti nu ii pasa nimanui de soarta copiilor care aduc pe lume copii... E chiar hilar sa aud pe unii si pe altii cum discuta despre protectia copiilor. Hm!
P.S. Oh, sigur ca va inteleg punctul de vedere profesional si trebuie sa va dau dreptate, dle av Lascoschi – dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa imi si placa ceea ce se intampla. Poate voi ajunge sa traiesc ziua in care minorii se vor bucura de o protectie reala. Chiar sunt vorbe goale: "sa ne ocrotim copiii”?
Omor din culpa
Vali30
Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor
andrale
Poate ati citit in presa Constanteana de un tata care si a injunghiat fiul. O sa spuneti ca este un tata criminal dar stati asa sa va povestesc. Fiul se duce ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare?
robiy
Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)