avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnare medic tranca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnare medic tranca

Dupa cum bine stiti..banuiesc ca ati aflat...doctorul Tranca a fost achitat pentru viol si condamnat pentru tentativa de omor calificat si a primit o pedeapsa de 4 ani cu suspendare, avand un termen de incercare de 7 ani....
Ok...fara a cunoaste foarte bine detaliile cazului...am ramas putin nedumerita cand am aflat ca la noi se poate lua pedeapsa inchisorii cu suspendare pentru o tentativa de omor calificat...pedeapsa pentru omor calificat este inchisoare intre 15 si 25 de ani de inchisoare...aplicand regulile tentativei...ajungem la o pedeapsa cuprinsa intre 7 ani si 6 luni - 12 ani si 6 luni...probabil i s-a retinut ceva circumstanta atenuanta...aplicand atr. 76 alin. 1 lit. b Cod Penal...ajungem la o reducere sa zicem a minimului special cu maxim 1 an...deci...6 ani si 6 luni...
Ma gandesc ca pedeapsa aplicata doctorului Tranca a fost de 4 ani cu suspendarea executariii sub supraveghere....cu termen de incercare de 7 ani...insa nu inteleg cum s-a ajuns la o pedeapsa de 4 ani...cand minimul la care putea fi condamnat medicul este de 6 ani si 6 luni...nu inteleg cum au ajuns incidente in cauza prevederile art. 86 indice 1 si 86 indice 2 Cod Penal....asta da "analogie in favoarea inculpatului" =D>
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:52, 6 Martie 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Un lucru este cert.A avut avocat bun.
Ramane de vazut ce se va intampla in caile de atac.
Nu se stie daca nu va declara apel si inculpatul.E foarte posibil sa declare si inculpatul apel.

avocat Claudiu Lascoschi

ca urmare a afirmatiei d-lui Lascoschi....ca a avut avocat bun...eu sunt curioasa in concret, adica ce parere aveti despre d-na av. alice draghici cea care l-a aparat pe inculpat in acesta speta. multumesc
..............d-na Alice Draghici este fosta procuror si face parte din elitele Baroului Bucuresti................... stau si ma intreb, daca nu era acel copac care sa-i salveze viata victimei, probabil ca acum dr.Tranca era achitat.
Daca victima deceda inculpatul nu era achitat.
In acest caz nu se mai aplica o pedeapsa cu suspendare.Exista ceva probe cu privire la situatia de fapt.
Consecintele produse de fapta si intentia indirecta a inculpatului a putut duce la aceasta solutie a suspendare a pedepsei.
Aceasta este convingerea mea.

Generalul Stanculescu ( cel cu piciorul in ghips la revolutie) nu este liber daca sunt bine informat.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Eu imi exprimam parerea ca este vorba de o tentativa de omor cu intentie indirecta.Mai aratam ca nu a existat intentia de a ucide.Aici e de fapt chestiunea esentiala care a determinat solutia instantei.
Daca ar fi vrut sa ucida partea vatamata lucrurile ar fi stat altfel.In mod sigur pedeapsa era cu executare.

Daca s-ar fi retinut infractiunea de viol suspendarea era exclusa.
Nu stiu ce daune s-au acordat.E posibil ca acolo balanta sa fie echilibrata.

La talharie in acel caz era situatia pe intentie directa ( deposedare asupra unei persoane aflate in imposibilitate de a se apara).

Si la trafic de droguri se poate aplica o pedeapsa cu suspendare in ziua de astazi.E foarte greu dar depinde de circumstante, etc.

avocat Claudiu Lascoschi

Intentia indirecta este tot INTENTIE...oricat de indirecta ar fi...faptuitorul prevede si accepta rezultatul faptei sale...deci intentia de omor a existat...faptul ca fapta a ramas in faza de tentativa nu schimba intentia acestui...intrucat nu a existat ulterior o desistare sau vreo impiedicare a producerii rezultatului...si in plus...inculpatul a fost condamnat pentru tentativa de omor calificat...eu nu "condamn" faptul ca s-a dat o pedeapsa cu suspendare...desi moral si legal e inadmisibil...eu nu inteleg cum s-a putut scade minimul special la 4 ani pentru a opera suspendarea...prin retinerea de circumstante atenuante nu "iese"...ca sa zic asa....sau poate algoritmul dupa care se calculeaza in practica e diferit de cel pe care ni-l precizeaza Codul Penal..
Daca situatia se prezinta asa cum presupun orice avocat capabil putea scoate acelasi rezultat.
Am mai spus ca depinde foarte mult de avocat rezultatul procesului (in ceea ce priveste soarta inculpatului).
Unii inculpati isi permit avocati buni, iar alti inculpati nu.
Aici se fac diferente majore in ceea ce priveste individualizarea judiciara a pedepsei.
Depinde de felul in care este pregatita apararea.Situatia era deosebit de confuza si nu ar fi exclus sa se ajunga la achitare in instantele superioare.

Un exemplu de intentie indirecta : un om arunca o piatra pe fereastra intr-un loc pe unde trec adesea oameni.Cu aceasta ocazie, piatra cade in capul altui om care moare ca urmare a loviturii.Este un caz de omor cu intentie indirecta.
Ce ar merita acel om ? O pedeapsa cu executare in regim de detentie sau suspendarea conditionata a executarii pedepsei?

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor andrale andrale Poate ati citit in presa Constanteana de un tata care si a injunghiat fiul. O sa spuneti ca este un tata criminal dar stati asa sa va povestesc. Fiul se duce ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)