Dupa cum bine stiti..banuiesc ca ati aflat...doctorul Tranca a fost achitat pentru viol si condamnat pentru tentativa de omor calificat si a primit o pedeapsa de 4 ani cu suspendare, avand un termen de incercare de 7 ani....
Ok...fara a cunoaste foarte bine detaliile cazului...am ramas putin nedumerita cand am aflat ca la noi se poate lua pedeapsa inchisorii cu suspendare pentru o tentativa de omor calificat...pedeapsa pentru omor calificat este inchisoare intre 15 si 25 de ani de inchisoare...aplicand regulile tentativei...ajungem la o pedeapsa cuprinsa intre 7 ani si 6 luni - 12 ani si 6 luni...probabil i s-a retinut ceva circumstanta atenuanta...aplicand atr. 76 alin. 1 lit. b Cod Penal...ajungem la o reducere sa zicem a minimului special cu maxim 1 an...deci...6 ani si 6 luni...
Ma gandesc ca pedeapsa aplicata doctorului Tranca a fost de 4 ani cu suspendarea executariii sub supraveghere....cu termen de incercare de 7 ani...insa nu inteleg cum s-a ajuns la o pedeapsa de 4 ani...cand minimul la care putea fi condamnat medicul este de 6 ani si 6 luni...nu inteleg cum au ajuns incidente in cauza prevederile art. 86 indice 1 si 86 indice 2 Cod Penal....asta da "analogie in favoarea inculpatului" =D>
Da, nici eu nu sunt de acord cu aruncarea cu noroi in magistrati fara sa avem elemente care sa poata sa duca in mod cert ca este vorba de o grava eroare de judecata.
Legea permite in prezent aplicarea unei pedepse cu suspendare chiar si in cazul unei condamnari pt tentativa de omor.Deci, sub acest aspect nu este nimic in neregula din punct de vedere legal.Ceea ce nu stim noi : care au fost circumstantele concrete ale cauzei si din ce considerente s-a considerat a fi totusi o tentativa de omor.Eu cred ca a fost vorba de o intentie indirecta ( ceva foarte apropiat de culpa ).Adica, nu a fost vorba de o intentie directa, intentia directa de a ucide.Daca lucrurile au stat asa, nu cred ca parchetul va obtine admiterea apelului in cazul in care se va declara apel.
Pareri si iar pareri...In penal ,de regula ,nu prea merge cu expresii de genul , eu cred,parerea mea,daca...etc.Se merge pe probe concrete. La fel si deciziile se iau tot pe baza probelor si nu a parerilor unora sau altore. Aceste expresii au in schimb valoare in politica.:D
Daca la o talharie cu incadrare de la 7 la 20 de ani se poate obtine o pedeapsa de 2 ani inchisoare, consider ca 4 ani nu este ceva in neregula.
Depinde cum vede fiecare lucrurile.
Eu stiu ce se poate si ce nu se poate.De aceea, parea poate fi foarte calificata.;)
pai...una e talharia si alta e tentativa de omor. este absolut strigator la cer sa aplici pedeapsa cu suspendare pentru tentativa de omor. oricum ar fi si oricum ar da-o, e clar ca omul a vrut sa o omoare pe fata, iar rezultatul urmarit nu s-a produs din cauza ca a avut ea zile sa traiasca,nu pentru ca inculpatul a comis infractiunea de asa natura.
in al doilea rand, daca s-ar fi produs rezultatul urmarit, infractiunea era omor calificat, din mai multe motive...a fost cu premeditare, s-a produs in spatiu public...ok, stiu ca e discutabil daca balconul apartamentului e spatiu public,dar haideti sa vedem un alt exemplu: daca faci sex pe balcon si te vad vecinii,e spatiu public? eu zic ca da. deci omor calificat, se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani. tentativa se sanctioneaza cu injumatatirea pedepsei infractiunii principale, sa zicem ca i-ar fi dat minim, 7,5 ani si tot nu iese la calcul 4 ani. sa mai zicem si ca infractiunea principala ar fi fost omor simplu, de la 10 la 20 de ani, jumatate inseamna 5 ani si tot nu iese la calcul 4 ani.
iar cel mai important este ca pedeapsa suspendarii se aplica pentru infractiunile sanctionate cu cel mult 4 ani...iar omorul simplu are maxim 20 de ani...din nou nu iese calculul.
una peste alta, revin la ideea principala: cum sa aplici suspendarea pentru tentativa de omor? daca nici asta nu mai e pericol social,atunci cine?
cat despre caile de atac, am convingerea ca vor fi exercitate atat de parchet,cat si de partea vatamata,care este reprezentata de dl decan ilie iordachescu si poate dumnealui va face publica hotararea,sa ne luminam si noi de motive,.asta,desigur,daca este posibil,intrucat partea vatamata e minora sau era la momentul savarsirii faptei.
Eu imi exprimam parerea ca este vorba de o tentativa de omor cu intentie indirecta.Mai aratam ca nu a existat intentia de a ucide.Aici e de fapt chestiunea esentiala care a determinat solutia instantei.
Daca ar fi vrut sa ucida partea vatamata lucrurile ar fi stat altfel.In mod sigur pedeapsa era cu executare.
Daca s-ar fi retinut infractiunea de viol suspendarea era exclusa.
Nu stiu ce daune s-au acordat.E posibil ca acolo balanta sa fie echilibrata.
La talharie in acel caz era situatia pe intentie directa ( deposedare asupra unei persoane aflate in imposibilitate de a se apara).
Si la trafic de droguri se poate aplica o pedeapsa cu suspendare in ziua de astazi.E foarte greu dar depinde de circumstante, etc.
Omor din culpa
Vali30
Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor
andrale
Poate ati citit in presa Constanteana de un tata care si a injunghiat fiul. O sa spuneti ca este un tata criminal dar stati asa sa va povestesc. Fiul se duce ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare?
robiy
Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)