V-as ruga sa imi spuneti clar daca am dreptul de a deduce 50% din valoarea tva si 50% a impozitului pe profit daca NU folosesc niciun document justificativ gen foaie de parcurs pentru cheltuielile de combustibil si reparatii/intretinere a unui singur automobil pe care il am inregistrat pe firma. As vrea sa stiu daca textul de lege este clar in acest sens ,fiindca nu mai suport sa vina controlul anaf si sa-mi impute sume si majorari . Va multumesc foarte mult !
Conform art.145^1 din Codul fiscal se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA,inclusiv pentru cheltuielile legate de automobil(combustibil,reparatii/intretinere,etc),in cazul in care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice. In cazul in care folositi automobilul si in scop personal,nu este nevoie de foaie de parcurs pentru deducerea a 50%din cheltuielile mentionate anterior,inclusiv a 50% dinTVA. Atentie insa,conform HG nr.84/2013,in cazul achizitiilor de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale,deducerea TVA poate fi justificata, numai cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate. Aceasta presupune ca furnizorul sa mentioneze pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.