avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... În situaþia de mai jos pot sã fac un curs de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

În situaþia de mai jos pot sã fac un curs de recalificare gratuit?

buna ziua!pe data de 31 martie,firma la care lucram si-a inchis activitatea.imediat am depus la ajofm un dosar de persoana in cautare de loc de munca si m-am inscris la un curs de recalificare.intre timp am semnat un contract cu un angajator dar nu sunt deloc multumit.nu am anuntat ajofm.nu am fost anuntat inca de inceperea cursului.daca incepe cursul si hotarasc sa imi dau demisia mai am dreptul sa fac acel curs gratuit?nu il pot face ramanand angajat datorita programului peste limite.angajatorul incalca contractul de munca depasind norma de 40 de ore saptamanal si retribuirea este execrabila.stau doar ca am familie dar ma gandesc sa fac un sacrificiu pt. acel curs avand speranta ca imi voi gasi de munca dupa absolvirea lui.sunt cu studii superioare dar diploma e doar maculatura in romania.cu respect!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:10, 27 Aprilie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 66.
(1) Persoanele prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã beneficiazã, în mod gratuit, de servicii de formare profesionalã.
...

Art. 66.1.
...
(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire.
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.
...
(6) Persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) pot beneficia de servicii de formare profesionalã gratuite, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care se aflã în cãutarea unui loc de muncã.
...

2. - Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 37
...
(5) Persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) din lege, care urmeazã programe de formare profesionalã finanţate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se pot retrage de la aceste programe, fãrã a suporta cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã, pentru a se încadra în muncã, pentru a începe o activitate economicã în condiţiile legii sau în cazul în care starea sãnãtãţii nu le permite continuarea programului, dacã dovedesc cã se aflã în una dintre aceste situaţii cu actul privind încadrarea în muncã, autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare, respectiv cu acte medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs de recalificare handsu handsu In situatia in care cursul de recalificare la care s-a inscis ,cu luni inainte, o persoana , incepe cu cateva zile dupa expirarea ajutorului de somaj plata ... (vezi toată discuția)
Conditionare somaj alexandru9591 alexandru9591 sotia mea a fost trecuta in somaj ; la depunerea actelor necesare ridicarii ajutorului de somaj, i s-a spus ca este obligata sa faca un curs de calificare ... (vezi toată discuția)