studiez de ceva vreme procedura de stabilire a paternitati si sunt impresionata de numarul mare al indivizilor care sunt iresponsabili.
aduc in discutie acest subiect ptr ca prietena mea urmeaza sa aiba un copil si partenerul ei refuza sa il recunoasca.nu este vorba despre in acest caz de probleme materiale ci mai mult morale.au fost de acord in procrearea acestui copil si el stia ca ea niciodata nu ar renuta la o eventuala sarcina.mentionez ca el locuieste si munceste in anglia.
multumesc ptr informatiile ce le voi primi in legatura cu astfel de cazuri.
[ va rog sa nu mai scrieti cu majuscule pe forum, multumesc]
la ce anume va ganditi cand spuneti ca doriti informatii despre cazuri similare?
prietena s-a angajat in procrearea unui copil in cadrul unei casatorii sau inafara ei?
procrearea unui copil in interiorul unei casatorii creeaza mai multe obligatii ptr "individ", inclusiv morale si materiale.
singurul subiect care o intereseaza pe ea momentan este sa gaseasca o modalitate de a stabili ca el este tatal copilului.sa nu fie liniuta in certificatul de nastere....mentionez ca ei nu sunt casatoriti.
material ea poate sa creasca singura acest copil doreste doar ca tatal sa fie scris pe ecrtficatul de nastere.
intrebarea este daca exista termeni legali care sa il oblige sa faca un test de paternitate...multumesc
intrucat prietena inca nu a nascut mai este timp ca individul sa recunoasca copilul. in cazul refuzului singura modalitate de stabilire a paternitatii este chemarea in instanta. pe cale pasnica se poate rezolva la IML cu acceptul individului.
Spre nefericire,acest individ nu o sa accepte calea "pasnica"...
Chemarea in instanta o sa fie posibila daca "individul" are domiciliul stabilit in ANGLIA de 5 ani de zile ?....si cind trebuieste facuta?
In cazul in care se v-a demonstra prin test ADN ca el este tatal o sa fie obligatoriul ca acest copil sa ii poarte numele lui de familie?...
REPET ,prietena mea nu vrea pensie alimentara sau ajutor material ...
Intai sa nasca , sa declare copilul, apoi il poate chema in instanta pe partener. Il va cita la adresa cunoscuta. Daca nu cunoaste adresa din strainatate, va scrie ca stie ca locuieste acolo, dar nu-i stie adresa, va cere de la instanta incuviintare pt a-l cita prin mica publicitate..
Nu e obligatoriu sa faca testul daca tatal n-o sa vrea sau n-o sa se prezinte, va fi de ajuns sa probeze ca au avut relatii, ca au fost impreuna in perioada procrearii.
Art. 426
(1) Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.
Nu e obligatoriu sa-i poarte numele, daca vrea sa-i poarte numele, mama poate cere si asta, dar nu intotdeauna se incuviinteaza.
Mama poate cere pensie si alte sume cu titlul de despagubiri:
Art. 428
(1) Mama copilului poate cere pretinsului tata sa ii plateasca jumatate din:
a) cheltuielile nasterii si ale lehuziei;
b) cheltuielile facute cu intretinerea ei in timpul sarcinii si in perioada de lehuzie.
(2) Mama poate solicita aceste despagubiri chiar si atunci cand copilul s-a nascut mort sau a murit inainte de pronuntarea hotararii privind stabilirea paternitatii.
(3) Dreptul la actiune al mamei se prescrie in termen de 3 ani de la nasterea copilului.
(4) Mama nu poate cere aceste despagubiri daca nu a formulat si actiune pentru stabilirea paternitatii.
Sa stiti ca un proces, nu-l va transforma pe individ in tatic responsabil, poate va plati pensie, poate nu. La mai mult decat sa plateasca pensie, nu poate fi obligat.
Doar un nume in dreptul tatalui pe certificat, risca sa incurce mai mult decat credeti.
Mama va fi nevoita sa se judeca pentru a obtine ca numai dansa sa exercite autoritatea parinteasca, daca nu obtine asta, va fi nevoita sa-i solicite tatalui mereu acordul in ce-l priveste pe copil ( inscriere la gardinita, scoala, plecari in strainatate etc, etc).
Mama poate va cunoaste un barbat care ii va iubi copilul si pe care copilul il va iubi, copilul nu va putea fi adoptat fara acordul tatalui biologic.
Bineinteles ca e dreptul copilului sa aiba un tata, insa ar fi de preferat sa aiba unul care sa-l doreasca. As zice sa mai astepte un timp dupa nastere, actiunea in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului.