avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un raspuns privind partajul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un raspuns privind partajul

Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea mostenire dupa moartea parintilor ei .Eu m-am mutat la casa parintilor mei ,dar inainte de a deceda parintii mei,atat mie cat si fostei sotii ne-au facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere .Dupa moartea parintilor mei avem dreptul la casa cat si la pamant o cota egala de 50% ea si 50% eu ,iar pana in prezent noi nu am dorit sa facem partajul nici la casa si nici la bunurile pe care le-am facut impreuna pana cand ne-am despartit .Eu intre timp m-am recasatorit legal si locuiesc cu actuala sotie in casa parintilor mei si am cumparat mobila impreuna si am reconditionat casa (montat termopane , centrala ,refacut baia si alte reconditionari )toate acestea facandu-se pe banii mei si ai actualei sotii ,iar pentru tot ce am facut de cand m-am despartit am acte .
Intrebari :
1. In cazul in care eu decedez ce drepturi are actuala mea sotie referitor la cele prezentate mai sus ?
2. Ce acte trebuie intocminte ca in cazul decesului meu actuala sotie sa nu poata fi data afara din casa de catre fosta sotie si de catre fiul meu?
3 .Pot sa-i fac un act la notar actualei mele sotii ca pe partea mea de 50% dupa moartea mea sa ramana numai ea mostenitoare , iar dupa moartea si a ei atunci fiul meu sa mosteneasca toata casa?
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:30, 29 Aprilie 2013
dodorel62 a scris:

1. Daca eu nu am bani sa-i dau dar actuala sotie are o casa a ei in alt oras care are valoarea pe care eu trebuie sa io platesc ,pot sa-i dau acea casa in locul banilor?

Nu. Dvs aveti de partajat bunul comun cumparat impreuna cu fosta sotie. Bunul poate fi partajat astfel, va e atribuit dvs si ii veti da sulta ( in rate doar cu acordul fostei), ii e atribuit ei si va da sulta, sau daca nicio parte nu vrea casa sau nu are bani sa plateasca sulta, veti vinde si banii se vor impartii.
Nu puteti si nu poate nimeni s-o oblige sa ii dati un alt bun la schimb. Daca vreti, vindeti casa aia a actualei sotii si ii dati banii cuveniti ca sulta fostei.
Cu acordul fostei, se pot gasi solutii ca sa-i dati un alt bun la schimb pentru cota ei din bun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc un raspuns concret la acest subiect dodorel62 dodorel62 Am fost casatorit si acum am divortat,iar in urma castoriei a rezulta un baiat care acum are 18 ani. Inainte de a deceda parintii mei atat mie cat si fostei ... (vezi toată discuția)
Problema cu acte notariale ce trebuie facute dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am fost casatorit 18 ani , iar parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere ... (vezi toată discuția)
Probleme cu partaj inca nerezolvat dodorel62 dodorel62 Buna diminineata. Problema mea sta in felul urmator si doresc un raspuns sincrer. M-am despartit de fosta sotie cu care am un baiat de 20 de ani care este ... (vezi toată discuția)