avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... traficul de droguri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

traficul de droguri

Buna Ziua!As dori sa ma ajutati daca aveti amabilitate in urmatoarea problema!In vara anului 2009,verisorul meu a deschis un magazin cu produse etnobotanice,moment la care produsele respective erau perfect legale.In luna februarie 2010 prin modificarea legislatiei acesta a inchis magazinul.Insa chiar in aceiasi zi cu introducerea O.G NR.6/15.02.2010 si a 38 de substante considerate a fi droguri de mare risc in anexa, personalul diicot a ridicat din magazin diferite probe in vederea testarii acestora.In momentul inchiderii magazinului inculpatul a distrus toate produsele aflate acolo destinate comercializarii, iar diferitele obiecte de mobilier,etc au fost luate de tatal sau si duse la domiciliul acestuia.In vara anului 2012 acesta a inceput sa vanda iar produse etnobotanice fiind prins si in flagrant,pana prin luna octombrie a aceluias an,moment in care la locuinta acestuia a fost efectuata si o perchezitie.Au fost gasite in camera lui vreo 50 si ceva de pliculete care s-au demonstrat a fi plante cu efect psihoactiv(plicutele pe care el le si vindea) si in debara intr-o punga ce continea cateva sute de pliculete goale,pe care in urma cu 2 ani tatal sau le ridicase din magazin cand acesta a fost inchis,inca 10 pliculete care,in urma efectuarii analizelor,contineau substanta JWH-018,substanta incadrata ca drog de mare risc.Realitatea este ca nu mai stia nimeni de ele,nici macar tatal sau care le ridicase in momentul inchiderii magazinului,ele fiind de atunci ratacite printre celelalte cateva sute de pliculete goale.Asadar din toate probele prezentate de catre parchet instantei,avem o detinere de droguri de mare risc(cele 10 pliculete cu JWH-018,in octombrie 2012)fapta incadrata la dosar drept detinere in vederea comercializarii si comercializare de substante cu efect psihoactiv(perioada iunie-octombrie).Din toate probele prezentate instantei de catre Diicot nu rezulta insa nicio vanzare de substante considerate a fi drog de mare risc,ci doar vanzare de produse cu efect psihoactiv.In urma procesului,tribunalul a aplicat o pedeapsa de 7 ani pt detinere de droguri de mare risc,iar pt comercializare de substante cu efect psihoactiv o pedeapsa de 2 ani.Sentinta a fost atacata cu apel unde Curtea(in urma declaratiei in fata instantei de catre inculpat care a susstinut ca nu avea cunostinta de cele 10 pliculete ce contineau droguri de mare risc,lucru ce este foarte adevarat) a decis desfiintarea sentintei in totalitate,si trimiterea cauzei pentru rejudecare la instanta de fond.Acestea fiind spuse ruganintea mea este sa imi spuneti daca exista posibilatea demonstrarii erorii de fapt si daca da,cum anume o putem face.Daca nu,cum ati construi dvs in acest caz apararea in urmatoarele conditii:marturia tatalui inculpatului din care reiese ca el a ridicat fara sa isi dea seama pliculetele ce contineau substanta Jwh-018 ele fiind amestecate printre alte cateva sute de plicuri goale,fiind total in necunostinta de cauza de existenta lor,pe care ulterior le-a dus acasa la lucuinta sa si le-a depozitat in debara.In acest sens exista si rezultatele de laborator prezentate ca proba care atesta ca cele 10 pliculete in cauza sunt identice cu cele comercializate in magazin pana in momentul inchiderii acestuia.Exista si un martor care l-a ajutat atunci pe tatal inculpatului sa transporte toate obiectele din magazin la domiciliul acestuia.De asemenea,are vreo relevanta faptul ca inculpatul la momentul inchiderii mag resp. nu mai locuia la domiciliul parintilor asta pana la inceputul anului 2012.Realitatea este ca de cand au fost ridicate probele din magazin,inculpatului nu i-au fost aduse la cunostinta rezultatele analizelor efectuate in urma ridicarii probelor,pana in momentul arestarii acestuia fiind vorba de aprox 2.5 ani.
Totodata inculpatul a recunoscut vanzarea in repetate randuri de substante cu efect psihoactiv dar nu poate recunoaste acea detinere pentru faptul ca el nu avea cunostinta de existenta lor,fiind de la sine inteles ca daca ar fi stiut de ele,le-ar fi distrus inca de pe atunci odata cu distrugerea celorlalte produse sau ar fi putut efectiv sa le si comercializeze asa cum a procedat si cu substantele cu efect psihoactiv,fapt ce nu s-a intamplat.Dealtfel inculpatul a declarat inca de la data perchezitiei ca el nu avea cunostiinta de ele inca dinainte ca el sa afle macar ca cele 10 pliculete contin substante incadrate ca droguri de mare risc.Acestea fiind spuse astept o solutie din partea dvs.
Cu mutumiri anticipate si deosebita stima,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:01, 28 Aprilie 2013
Apararea este greu de facut deoarece fiind specializat el trebuie sa stie.

In astfel de cazuri trebuie analizat in amanunt fiecare aspect.
JWH 18 este mai scump decat cele psihotrope.

Se faceau des perchezitii si este greu de crezut ca nu s-au gasit la perchezitii aceste produse.

Dupa parerea mea, din punct de vedere obiectiv ar fi foarte greu de dovedit ca stia ca produce aceste efecte psihotrope insa foarte probabil ca instanta il va condamna.

Avand magazin se considera o persoana specializata si din acest motiv se poate considera ca stie ce vindea.

Cu siguranta insa ca se pot gasi tot felul de amanunte dar este un caz la care avocatul pierde foarte mult timp la studiu si gandit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare etnobotanice mosuxl mosuxl buna ziua am si io o problema legata de produsele astea etnobotanice am cumparat in primavara anului trecut niste produse dintrun magazin din miercurea ciuc cu ... (vezi toată discuția)
Cercetat pt droguri de mare risc... paul_codrin paul_codrin In urma cu 2 luni am deschis legal un magazin tip coffe shop magazinul fiind un punct de lucru al unei firme mari cu aceeasi activitate.marfa pt magazin o ... (vezi toată discuția)
Despre etnobotanice, va rog nu ocoliti intrebarea mea Mihai1888 Mihai1888 Cu toate rusinea , recunosc ca consum etnobotanice de ceva timp si cumparam de la orice vanzator , la un moment dat m am saturat sa tot dau 20 -30 de lei pe ... (vezi toată discuția)