Buna ziua!
Am o problema putin mai incurcata. Pana in decembrie 2008 (inclusiv) am primit CIC pentru primul copil. In 10 decembrie mi s-a desfacut contractul de munca cu art 65 pt ca firma la care am lucrat inainte de a fi insarcinata cu primul copil, a intrat in faliment. Am vrut ca dupa CIC sa intru direct in somaj. Dar dosarul cu actele de somaj n-a fost primit la somaj pana cand nu se poate documenta cu sentinta judecatorului sindic. La sfarsitul lunii feruarie 2009 am aflat ca sunt insarcinata. Intrebarile mele sunt:
1. Perioada de 2 luni jumatate (10 dec. 2008-1martie 2009) in care contractul de munca a fost desfacut si nu am putut beneficia de somaj, ma impiedica sa primesc indemnizatia pt cresterea celui de al doilea copil? Trebuie sa imi platesc eu toate cotizarile in urma (daca e posibil)? Nu a fost nici vina mea, nici a angajatorului ca n-am putut intra, fara nicio intrerupere, direct in somaj.
2. Daca primul copil s-a nascut in 9 dec. 2006, deci abia in 9 dec 2008 se implinesc 2 ani, e posibil sa-mi desfaca contractul de munca din 10 dec 2008? Nu doar din luna ianuarie 09?
3. Daca nu intru in somaj si imi platesc eu cotizatiile catre stat pana la nasterea copilului, beneficiez de CIC?
4. Mentionez ca atunci cand am intrat in maternitate nu am stiut de acel concediu de materitate (pre si postnatal) de 126 de zile, si nu am beneficiat decat de 30 sau cel mult 61 de zile - postnatal. As putea face ceva acum ca sa primesc diferenta celorlalte zile (126-61=65) sau asa ceva este imposibil? Asa as fi cumva acoperita cu cele 2 luni si jumatate care imi lipsesc.
Va multumesc anticipat!
Nadia
1. Nu puteti sa va luati concediu de crestere copil pentru cel de al doilea copil, di ncauza acesei intreruperi. Nu puteti plati retroactiv di ncate stiu eu, dar cel mai bine e sa va adresati Agentiei de Somaj de care apartineti.
2. Da, cu conditia sa va acordecontravaloarea preavizulu ide 20 de zile. Deci trebuia sa va dea aproximativ un salariu.
3. Doar daca puteti sa faceti contrac retroactiv. Da, puteti beneficia.
4. Nu. Aceste zile se pierd daca nu le luati inainte sau imediat dupa nasterea copilului.