Există foarte multe dosare pe rolul Instanţelor de judecată care au acelaşi obiect, spre exemplu cu taxa de mediu. O parte dintre reclamanţi au pierdut procesele ( proceduri incorecte, apărări slabe, hotărări judecătoreşti negative ş.a.m.d.), însă marea majoritate a reclamanţilor au câştigat astfel de cauze. Dacă se formează o practică judiciară favorabilă şi se unifică această practică, atunci, cei care au pierdut procesele, ce căi de atac pot exercita în cazul hotărilor definitive şi irevocabile în care cererile le-au fost respinse de judecători?
Vă mulţumesc!
In dreptul nostru jurisprudenta nu creeaza lege. Deci daca sunt doua cauze similare , hotararea data intr-o cauza nu este obligatorie pentru a doua instanta.
Deci hotarari definitive si irevocabile nu mai pot fi schimbate decat doar prin contestatie in anulare si trebuie sa indeplineasca conditiile de admisibilitate cerute de aceasta procedura.
Impotriva unei hotarari definitive si irevocabile se pot ataca cu "cai de atac extraordinare; contestatia in anulare si revizuirea." Dar exista unele conditiii de admisibilitate impuse de cele doua cai de atac. "Jurisprudentele", sunt de fapt izvoare de drept, si sunt obligatorii pentru judecatorii fondului. In caile de atac nu prea isi au relevanta, doar atunci cand se evoca fondul cauzei, putem folosi o hotarare publicata de catre ICCJ ca fiind jurisprudenta.
Jurisprudenta nu este obligatorie pentru instanta. Partea poate prezenta in instanta o hotarare data inde alta instanta, dar doar cu scopul de a influenta instanta si nu pentru a o obliga.
Jurisprudenta este izvor de drept, dar cu sensul ca legiuitorul poate da o lege daca constanta o situatie care ar trebui legiferata pentru a stabili o practica unitara. O practica unitara o da si recursul in interesul legii, dar in acest caz se lamureste o situatie data, se da o interpretare unitara unui articol de lege , dar nu obliga instantele sa dea hotarari similare in cauze similare.
Recurs-revizuire
ionut c
Buna Ziua! As dori sa aflu daca mai exista si alta cale de atac dupa judecarea revizuirii ! La momentul actual,detin o hotarare definitiva si irevocabila ... (vezi toată discuția)