avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegare din intoarcere CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegare din intoarcere CIC

Buna ziua,

Am urmatoarea speta pe care va rog sa ma ajutati sa o clarific :

Ma intorc din CIC ( 1 an ) cu o luna mai devreme de implinire copil 1 an si angajatorul doreste sa ma DELEGE in alta localitate pe o perioada de 60 zile.
Mentionez ca sunt in ca in stimultent de insertie si alaptez, totodata postul meu este ocupat de o alta persoana ( temporar ) pana ma intorc .

Intrebarea este daca angajatorul are temei legal sa faca aceasta delegare tinand cont de cele mai sus mentionate ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 29 Aprilie 2013
Raspunsul dvs este complet eronat ... care este textul de lege care interzice delegarea ?
dar din cate stiu Cf Codului Muncii nu am voie sa refuz delegarea, angajatorul are dreptul sa delege fara acordul salariatului 60 zile deci nu am cum sa refuz delegarea pt ca as fi cercetata disciplinar in cazul acesta.rnrndeci este prevazut undeva anume ca nu se poate modifica , in conditiile date,
Art,41 C.mun. prevede ca , modificarea c.i.m. se face cu acordul partilor ... dar la art.42 alin.1 C.mun. se dispune ca, locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
Delegarea reprezinta modificarea unilaterala a locului muncii, modificare solicitata de catre angajator.
Acesta nu se poate refuza decat in situatii cu tot speciale: probleme medicale serioase, probleme familiale etc.
Angajatorul poate sa desfaca CIM pt refuz de delegare. Ar un plus pt angajator daca refuzul delegarii ar figura ca fiind o abatere grava in CCM si/sau RI.
In caz de litigiu, instanta va da castig de cauza angajatorului intrucat angajatul prin semnarea contractului de munca ii da acordul de a da curs deciziei de delegare.

Art. 42. codul muncii in caz ca intrebati - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Art. 43. - Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

este adevarat ca art 46 referitor la detasare prevede refuzul insa practica si doctrina specifica clar delegarea poate fi refuzata

mai mult in cazul dvs este clar ca "deranjati' la noul loc de munca. mai mult la intoarcerea din cim s-a statutat ca nu se poate modifica in nici un mod felul muncii (inclusiv delegare)

pentru cei ce se pricep atat de bine si blameaza raspunsurile eronate, mai invatati sa cititi si practica si problema in ansamblu, nu strict ce cititi in art 42.
puteti fi va rog mai explicit in ceea ce priveste fraza - "mai mult in cazul dvs este clar ca "deranjati' la noul loc de munca. mai mult la intoarcerea din cim s-a statutat ca nu se poate modifica in nici un mod felul muncii (inclusiv delegare)"

ca sa inteleg clar, daca te intorci din CIC nu-ti poate fi schimbat locul muncii ? si totodata pot refuza delegarea ? legal vb

Alte discuții în legătură

Mutare pe alt post aurelian55 aurelian55 buna ziua !!! lucrez intr-o firma pe perioada determinata si cam de o luna un coleg a suferit un accident si este un post liber.angajatorul ma obliga sa ... (vezi toată discuția)
Relocare loc de munca tbia tbia Buna ziua Sucursala unde am lucrat eu a fost desfiintata in timp ce eu eram in CIC. In mai eu va trebui sa-mi reincep activitatea, intebarea mea este cat de ... (vezi toată discuția)
Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)