avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neglijenta in serviciu si omor din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neglijenta in serviciu si omor din culpa

buna ziua,
in 2004 varul meu, in calitate de reprezentant al firmei de distributie gaz ,a receptionat o lucrare de gaze , receptie la care unul din documentele folosite a fost pe formular vechi restul documentelor precum si probele de presiune au fost facute conform normativului in vigoare la data respectiva .In 2008 la locuinta in cauza s-a produs o explozie in urma careia a fost grav ranita o persoana care la scurt timp a decedat.
Mentionez ca in perioada 2004-2008 pe bransamentul respectiv s-au efectuat lucrari neautorizate (bransament apa).
Pana in 2013 procuratura a cercetat constructorul sau firma de distributie acum a aflat (neoficial) ca este invinuit in dosar pentru neglijenta in serviciu si omor din culpa cu propunerea de 10 ani inchisoare.
Daca neglijenta in serviciu s-a produs in urma cu 9 ani nu s-a prescris?
Si daca s-a prescris atunci mai poate fii acuzat de omor prin imprudenta/din culpa?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 17:57, 29 Aprilie 2013
Buna ziua,

in momentul de fata nu se pune problema prescriptiei. In opinia mea, calificarea acestor fapte ca fiind neglijenta in serviciu, daca s-a stabilit ca decesul s-aprodus in urma neindeplinirii in mod corespunzator a lucrarii, este incorecta. Daca asa stau lucrurile (lucrarea a fost prost executata) atunci infractiunea este omor din culpa art 178 alin 2 Cod penal. Pedeapsa aici este de pana la 7 ani deci termenul de prescriptie este de 8 ani.

Avocat Costi Boncu
daca lucrurile stau asa cum zici nu cred ca va fi vorba de neglijenta si omor din culpa. intrebarea e? oficial i s-a adus la cunostinta ceva? atat timp cat e neoficial nu exista si timpul trece. mai mult in cauza dapa ce va fi acuzat oficial daca va fi, se va putea solicita efectuarea unei expertize care sa arate ca pe retea s-au executat lucrari neautorizate.
oficial nu a primit nimic dar din experienta mea personala cu procurorul de caz ma tem ca va spune ca a afisat . in urma exploziei s-au facut mai multe expertize care au stabilit ca bransamentul de apa s-a facut in urma celui de gaz, peste el si fara autorizatie si ca in aceasta situatie nu se mai garanteaza lucrarea de gaz , mai mult au fost surprinse persoane angajate de catre mostenitorii decedatului in timp ce sapau pe noua conducta de gaz.
Expertizele au fost facute de catre expertii ANRE dar nu stiu cum probele au fost ridicate de angajati ai firmei de distributie care acum se spala pe maini si da vina pe cine a receptionat lucrarea si pe conducerea unitatii din 2008.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
elly81, utilizator
Buna ziua,

se pot face multiple aparari. Deocamdata este devreme pentru presupuneri iar pana nu vedem exact despre ce este vorba nu putem sa facem decat simple presupuneri.

Avocat Costi Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrare la instalatia de gaze de pe o proprietate particulara ContSters218995 ContSters218995 S-ar putea un raspuns concret? Va prezint un caz:-proprietar1 la curte cu casa, detine o instalatie de gaze efectuata conform unui proiect legal, platita, ... (vezi toată discuția)
Temei legal - pentru autorizare construire coloana gaz in scara de bloc BURLACU52 BURLACU52 Am depus cerere de racordare la sistemul de distributie gaze naturale pentru o scara de bloc pe asociatia de proprietari am obtinut acord de acces la sistemul ... (vezi toată discuția)
Bransament apa rece SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Locuiesc intr-un condominiu si doresc bransament individual la apa rece. Va rog sa-mi spuna daca a reusit cineva acest lucru si cum? Furnizorul ... (vezi toată discuția)