avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta datorata neplatita - prescriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta datorata neplatita - prescriere

Buna ziua

Suntem mai multi frati,eu am deschis succesiunea pe cale judecatoreasca,s-a facut iesirea din indiviziune si s-a stabilit cate o suma de bani(sulta)pentru fiecare.Toti fratii au renuntat la mostenire in favoarea unuia dintre ei;Au trecut 3 ani (deci este prescris dreptul de a cere sulta )nu as dori sa deschid actiunea in constatare decat daca ar fi ultima solutie.Eu datoram sulta la 3 dintre frati care au renuntat .Ce s-a intamplat cu aceasta sulta(prescrisa dar neconstata) daca fratii au renuntat la mostenire?Este suficienta actiunea in constatare ca s-a prescris dreptul de a cere executatea silita?(nu am intabulat inca dreptul de proprietate)

Cu stima
Cristina B
Cel mai recent răspuns: cristinabirche , utilizator 18:28, 29 Aprilie 2013
Intrebarea e foarte ambigua din punctul meu de vedere. Practic, dvs. intrebati ce s-a intamplat cu acea sulta care s-a prescris ? Pai s-a prescris, fratii nu mai au posibilitatea de a-si recupera sulta prin forta de constrangere a statului. Dvs nu trebuie sa faceti o actiune in constatare ca s-a prescris dreptul de a cere executarea silita, daca fratii vor cere executarea siita instanta va respinge ca fiind inadmisibila. Insa ( sa ma contrazica cineva cine stie mai bine), art 405 din cod de procedura civila alin (1) stipuleaza ca În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani. Deci nu de 3 ani cum spuneati mai sus.
termenul este de 3 ani ,este o creanta!Un mic rezumat dintr-o speta (tot de pe acest site):Instanta a retinut ca dreptul paratului de a cere obligarea reclamantei sa-i plateasca sulta in valoare de 20898 lei noi s-a nascut la data de 24.05.2004, iar termenul de trei ani pentru exercitarea acestui drept s-a implinit la 24.05.2007, cu mult timp inaintea formularii actiunii de fata; de asemenea, paratul nu a probat intervenirea nici unui caz de suspendare sau intrerupere a prescriptiei, astfel cum sunt enumerate in art.12 si art.16 Dt.nr.167/1958 .
Conform art.111 C.proc.civ., partea care are un interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept daca nu are calea realizarii dreptului.
Apreciind ca cererea reclamantei intruneste cerintele de admisibilitate, vizind constatarea inexistentei dreptului de creanta al paratului si neexistind o alta modalitate judiciara pentru ca reclamanta sa obtina constatarea prescriptiei dreptului la actiune,interesul clarificarii valabilitatii acestui drept fiind actual, personal si legitim, in temeiul art.111 C.proc.civ.,art.1 alin.1 si art.3 alin.1 Dt.nr. 167/1958 , instanta a admis cererea.

Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
cristinabirche, utilizator
cristinabirche a scris:

Buna ziua

Suntem mai multi frati,eu am deschis succesiunea pe cale judecatoreasca,s-a facut iesirea din indiviziune si s-a stabilit cate o suma de bani(sulta)pentru fiecare.Toti fratii au renuntat la mostenire in favoarea unuia dintre ei;Au trecut 3 ani (deci este prescris dreptul de a cere sulta )nu as dori sa deschid actiunea in constatare decat daca ar fi ultima solutie.Eu datoram sulta la 3 dintre frati care au renuntat .Ce s-a intamplat cu aceasta sulta(prescrisa dar neconstata) daca fratii au renuntat la mostenire?Este suficienta actiunea in constatare ca s-a prescris dreptul de a cere executatea silita?(nu am intabulat inca dreptul de proprietate)

Cu stima
Cristina B

Ma intereseaza sa stiu ce se intampla cu sulta,daca cei trei frati au renuntat la mostenire dupa indiviziune?s-a desfiintat sau s-a transmis?
Cum fac actiunea in constatare,catre cine?catre cei 3 frati sau catre ultimul(care a primit aproape intreaga mostenire de la renuntatori)
Trebuie sa fac actele si nu as vrea sa imi apara in CF sulta etc

Multumesc anticipat
Cristina B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditiile de prescriere a sultei si stergera ei din cartea funciara eugen43 eugen43 Buna ziua Va rog sa ma informati care sunt conditiile de prescriere a unei sulte si ce trebuie fact pentru stergerea acesteia din cartea funciara tinand cont ... (vezi toată discuția)
Actiune cu doua capete de cerere: principala si accesorie Irina S. Irina S. Se poate admite doar actiunea accesorie, in situatia in care capatul de cerere principal este o actiune in constatare iar cel accesoriu indeplinieste ... (vezi toată discuția)
Cum credeti ca este mai corect? DanyD DanyD Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani. Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului ... (vezi toată discuția)